Politika
23.04.2018. 12:38
R.E./Beta, Foto: Printscreen Youtube

Vučić: U četvrtak odluka o recipročnim merama prema Hrvatskoj zbog Vulina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom zabrane ministru odbrane Aleksandru Vulinu da poseti Hrvatsku, da se radi o ishitrenoj i nervoznoj odluci koju ne razume i najavio da će vlada Srbije u četvrtak odlučiti o recipročnim merama koje će preduzeti.

Na svečanosti povodom Dana Vojske Srbije, Vučić je rekao da mu nije jasno zbog čega je zabranjen ulazak Vulinu u Hrvatsku i da bi voleo da to nije učinjeno zbog njegovih izjava o Jasenovcu i zločinima koji su se tamo dogodili.

"Voleo bih da to nije slučaj. Da neko u Evropskoj uniji ne uvodi verbalni delikt i da arbitrarno odlučuje da li mu se neko svidja ili ne ili da li mu se svidja nečija izjava ili ne... Srbija će reagovati recipročnim merama. Kakvim - pretpostavljam da će vlada Srbije o tome u četvrtak doneti odluku. Mi ćemo da nastavimo da gradimo bolje odnose", rekao je Vučić.

Vučić je kritikovao to što se, kako smatra, Srbima brani da govore o zločinima u Jasenovcu i da, ako to bude tako, Srbija treba da razmisli o tome da sama izgradi neko spomen obeležje i za taj i za druge zločine, napravi muzej holokausta i popiše sve žrtve srpskih stradanja.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Saveta ministara BiH i potpredsednika SDA Denisa Zvizdića, koji je parafrazirao Vučićevu izjavu o BiH i Republici Srpskoj i rekao da "respektuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak", predsednik Srbije je rekao da svako ima pravo da voli šta i koga želi.

"Ali moram da mu ukažem, jer on nije pravnik pa ne razume najbolje, nije ista ni slična ustavno-pravna regulacija Republike Srpske i Raško-polimske oblasti, ili Sandžaka, kako to nazivaju Bošnjaci. Možda Zvizdić šalje poruku da ni RS ne treba da bude ustavno-pravo regulisana, ali to ne bi bila dobra poruka", rekao je Vučić.

On je rekao da Zvizdić slobodno može, poput Srbije, da u Sandžaku gradi vrtiće i škole i dodao da će to Srbija sa oduševljenjem da prihvati, jer bi to bila izvanredna pomoć.

"Nemojte samo da pravite ustavno-pravne jednakosti tamo gde ih nema. Sandžak nije entitet u Srbiji a Republika Srpska jeste (entitet u BiH). To je ta mala razlika", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve