Politika
12.01.2019. 14:19
R.E./Beta/Foto: Beta/Miloš Miškov

VUČIĆ: Uvodimo doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, ubistva dece, prodaju narkotika....

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela.

Vučić je novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost najavio da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja imaju elemente nasilja.

"Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem od nasilja u porodici do ubistava", najavio je Vučić i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene devojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva dece budu povećane.
On je kazao da će borba države protiv kriminala biti "stvarna i ubedljiva" i da će se u roku od mesec danas sve u Srbiji promeniti po tom pitanju.

"Imamo veoma blagu kaznenu politiku, kazne su bile u najvećem procentu minimalne, ili uz ublažavanje kazni", kazao je Vučić.

Vučić je izneo podatke da su za delo silovanja kazne od tri do 12 godina, ali da je u 36 odsto slučajeva izricana kazna od tri godine, a do pet godina 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto.

"Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni", kazao je on.

Rekao je i da je došlo do dekriminalizacije dela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocenio kao "lošu poruku koje država šalje svojim građanima".

Vučić je rekao i da je za tešku kradju oko 62 odsto kazna bila od šest meseci do godinu dana i upitao "kako da se onda lopovima to ne isplati".

"Za poresku utaju da ne pričam, ali ovo želim da pričam, jer ovo pogađa našu decu i razara tkivo našeg društva, a to je proizvodnja i promet opojnih droga", rekao je Vučić i dodao da je skoro 80 odsto osuđenih na kazne do pet godina.

On je najavio da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

"Na sve ćemo ići od 35 do 50 posto povećanje kazni", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

"Povećaćemo kazne da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju", najavio je Vučić i dodao da nije zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava.

Idemo sa tim merama i biće to teška borba jer će stručnjaci sada krenuti po raznim ambasadama da pričaju o ljudskim pravima, kriminalci će da se ujedine jer će to da im donosi manje pare, a moj odgovor je država će da vas pobediti ma koliko da ste opasni i beskrupulozni i uvezani u celom regionu", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve