Politika
17.10.2018. 13:51
R.E./Beta

Vučić: Van der Belen mi preneo da je uslov za ulazak u EU rešenje problema sa Prištinom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je predsednik Austrije Aleksander van der Belen preneo da Evropska unija ima probleme unutar svoje teritorije i ne može da "uvozi" nove, pa je uslov za ulazak Srbije u uniju da reši problem Kosova i Metohije.

Vučić je posle sastanka sa Van der Belenom rekao novinarima da taj uslov za Srbiju nije nikakva novost.

"Da Beograd i Priština reše svoje probleme, to je jedan od uslova da Srbija postane članica EU. Hoćemo li mi u tome uspeti uprkos volji koju pokazujemo za kompromisnim rešenjem, to ne može niko da garantuje, ali da ćemo pokušati i da ćemo se boriti za kompromisno rešenje rekao sam da to svakako hoćemo", objasnio je Vučić.

On je dodao da je Srbija uvek spremna da razgovara i ima otvoreni dijalog o ključnim pitanjima, a da je "potrebno da dodje do kompromisnog rešenja, ali ne da Srbi izgube".

Vučić je kazao da je od Van der Belena naučio mnogo o "toleranciji, trpeljivosti i strpljenju".

"Želim da kažem da Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja, sa njom imamo partnerske odnose", rekao je Vučić i dodao da je bitno što ta zemlja podržava uvek Srbiju na evropskom putu.

On je rekao da je Austrija u vrhu najznačajnijih investitora u Srbiji i da zapošljava 20.000 ljudi.

"Neki podaci govore da bi 89 odsto investitora opet investirali u našu zemlju, to znači da smo se pokazali kao dobri i pristojni domaćini, ali sam uveren da još mnogo toga možemo da uradimo", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, 2017. godine "drastično je uvećana trgovinska razmena" dveju zemalja, a očekuje da će ove godine prvi put ta razmena preći milijardu evra.

"Predsednik Van der Belen mi je rekao oni su srećni i zadovoljni zbog napretka Srbije na polju ekonomskog razvoja", rekao je Vučić.

On je dodao da je Beč "srpski grad" i da ima mnogo Srba koji žive u Austriji i da oni predstavljaju most izmedju dve zemlje.

Kako je rekao, sa Van der Belenom je razgovarao i o migrantskoj krizi, i da će Srbija pomoći na "solidaran način, ali da će pomagati i u zaštiti Evrope od nekontrolisanog ulaska migranata na teritoriju" Evrope.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve