VUČIĆ ZA FAJNANŠEL TAJMS: Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema sve što sam postigao neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti

VUČIĆ ZA FAJNANŠEL TAJMS: Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema sve što sam postigao neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti

foto Marko Djokovic


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da bi mogao biti “peta kolona” ruskog predsednika Vladimra Putina u Evropskoj uniji, navodi britanski list Fajnenšal tajms (Financial Times).

List navodi da je Vučić takođe odbacio paralelu s madjarskim premijerom Viktorom Orbnom koji je bio liberal dok je zemlja išla ka EU da bi kasnije prihvatio nacionalizam i postao kritičar Unije.

Vučiću se udvaraju Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati kao i “povremeni saveznik Srbije Rusija”, ali ga lideri EU, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel smatraju najboljom šansom da Srbiju uvede u evropski mejnstrim, navodi FT.

Kritičari medjutim navode da je EU s Vučićem ;postigla djavolji dogovor u nadi da će ponudjena šargarepa podstaći reforme, ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i rešiti pitanje Kosova.

“Devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugeriše da je on čovek koji prati sve – i svakog. Neki strahuju da bi mogao postati novi Viktor Orban, madjarski lider koji je od liberala postao nacionalista, koji se povinovao pravilima EU za dobijanje članstva samo da bi je napao iznutra. Ta paralela, kaže Vučić, ’99 odsto je djubre'”, navodi FT.

Vučić je bio počasni gost na vojnoj paradi u Moskvi prošle nedelje i počinje svoj radni dan u 6.30 časovima ruskog jezika, navodi i FT i dodaje da srpski predsednik odbacuje da bi mogao biti “Putinova peta kolona u Evropi”. On je rekao da je uvek bio jasan u razgovoru s ruskim predsednikom da “Srbija ostaje na putu ka EU”: Novinari Fajnenšel tajmsa navode kako im je na terasi u predsedničkoj palati Vučić rekao da su tu ubijeni Kralj Aleksandar i kraljica Draga u puču 1903. godine. “Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti”, rekao je Vučić melodramatično, kako se navodi u tekstu.

Vučićeve reči su ne baš suptilan podsetnik s kakvim se izazovima suočava samoproklamovani modernizator dok ide putem ; ekonomskih reformi, političke stabilizacije i ka članstvu u EU, navodi list i dodaje da je prethodni prozapadni lider Srbije, premijer Zoran Djindjić ubijen 2003. i da je sudbina Srbije na Zapadu daleko od sigurne.

Vučić ostaje nejasna ličnost – počeo je kao ultranacionalista, bio je ministar informisanja za vreme Slobodana Miloševića, ali je 2008. raskrstio s liderom radikala Vojislavom Šešeljem i osnovao proevropsku Srpsku naprednu stranku, navodi FT “Počinjete da se pitate da li su te (radikalne) stvari jedine stvari vredne borbe”, rekao je Vučić o svojoj prošlosti i dodao da bi “još jedan rat razorio zemlju i uništio budućnost srpskog naroda zauvek”.

Britanski list navodi da za članstvo u EU Vučić mora prvo da reši pitanje statusa Kosova.

“Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema sve što sam postigao neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti”, rekao je Vučić.

List dodaje da se ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vučić otvoreno zalažu za podelu Kosova, ali da to nije prihvatljivo zapadnim silama, kao i mnogim u Srbiji, izmedju ostalog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Zdravo”, prenosi list reči patrijarha Irineja kad je dočekao novinare FT-a. “Da li ste Britanci ili Amerikanci? Da li ćete nam uzeti Kosovo? Nećemo dati Kosovo ni po kojoj ceni. Mi smo Evropljani. Mi smo za ulazak u EU ali ne ako je Kosovo cena”.

Fajnenšel tajms navodi i da Srbiju napušta 30.000 ljudi svake godine, što je, prema kritičarima, posledica Vučićeve vladavine. “Pored fiskalne konsolidacije i privatizacije – što nije malo – Vučić se nije upuštao u raščišćavanje korupcije”, navodi Fajnenšel tajms.

List dodaje da se procenjuje da Vučićeva stranka ima 600.000 članova koji su većinom zaposleni u javnom sektoru ; što implicira da je članstvo u SNS uslov za zaposlenje, unapredjenje ili ugovor.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr Miggyy

    Gospodine predsedniče, do sada si išao samouvereno i optimistički ka rešavanju problema sa KiM, sada si prešao u totalnu apatiju. Šta se to desilo s tobom, Briselom i Prištinom? Gde su ti savetnici, naši zločinci, a prijatelji: Bler, Šreder, Klinton i drugih. Gde li ih nađe, a bolje je da nisi nikada. Ovi problemi nisu kao srpske penzije. S penzionerima prolaziš mnog bolje i lakše? Malo više otimanja, pa malo povećanje, pa formiranje dva ešalona penzionera, siromašnih i bogatih, pa malo zamajavanje i mutljaže. Svuda to ne pali!

+ Ostavite komentar