VUČIĆ: Za Nemce Kosovo je već gotova stvar, Angela Merkel nas je već razgraničila

VUČIĆ: Za Nemce Kosovo je već gotova stvar, Angela Merkel nas je već razgraničila

foto Marko Djokovic


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja se protivi ideji razgraničenja Srbije sa Kosovom navodeći da je već pet godina njen stav isti, ali da je ona razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova.

“Ono što je rekla Angela Merkel, ako to smem da prevedem za naše gradjane, kada je rekla da je protiv razgraničenja, ona nas je već razgraničila tako što je Kosovo odvojeno do Srbije i to tako da je celo Kosovo nezavisna država”, rekao je Vučić novinarima u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

On je kazao da “nije ni za šta kriv” i da je svaki put posle sastanka sa nemačkom kancelarkom isticao da imaju drugačiji pogled na rešenje kosovskog pitanja.

Naglasio je da je ne samo za Merkelovu, već i za ceo zapadni svet Kosovo nezavisna, suverena i nedeljiva teritorija, koja pripada Albancima u Prištini i da to nema nikakve veze sa Srbijom.

Vučić je kazao i da je razočaran reakcijom dela javnosti na to što je pokušao da građani Srbije dobiju više po pitanju Kosova.

“Jel rekla Angela Merkel da je razgraničenje završeno, jesmo li dobili takav odgovor po hiljaditi put, šta ću onda ja mali, kuda ću protiv Merkel, Rade Trajković, Save Jovanovića, (Dragana) Đilasa, (Vuka) Jeremića”, rekao je on.

Ocenio je i da je sada izvesno jedino to da se konačno rešenje za Kosovo neće postići brzo.

“Ovo će da traje mnogo duže, to da će nešto da bude gotovoo za dva – tri meseca zaboravite”, kazao je predsednik.

Vučić je kazao i da bi sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem trebalo da se sretne u Birselu u septembru, ali da je moguće i da će se videti u Austriji pre toga, što još nije odlučio.

“Da li ću otići tamo ili ne, zavisiće od toga da vidim gde smo stali i postoji li mogućnost za nekakav izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo”, kazao je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to “izgleda svaki put mora da se ponavlja”.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare navela da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU i ukazala na značaj saradnje medju zemljama

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr Miggyy

    Izjava “mame” Merkel da nema promena granica na Balkanu je ohrabrujuća. Da li ona poštuje aktuelni ustav Srbije u čijoj granici je i KiM i to stoji u preambuli. Ako je to tačno što je rekla i ako ga ispoštuje, ona će biti mama ne samo ΛV, već i većini. Bojim se da se ne počne sa korišćenjem češće srpska psovka “j*bem ti mater nemačku”.

+ Ostavite komentar