Politika
09.09.2018. 16:49
ekspres

ZAVRŠENA VUČIĆEVA POSETA KOSOVU: Sve u znaku poruke - i u dobru i u zlu, uvek uz svoj narod

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji završena je danas popodne obraćanjem predsednika Srbima u centru Kosovske Mitrovice, uz poruku „odavde nema nazad“ i ohrabrenjem da će država Srbija „i u dobru i u zlu biti uz svoj narod“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/Saša Đorđević

U tom znaku, uz incidente, protekao je i njegov današnji boravak na KiM, jer su veterani bivše OVK postavili barikade na svim prilazima srpskoj enklavi u selu Banje u opštini Srbica, južno od Ibra, gde je predsednik trebalo da poseti preostale Srba.

Predsedniku je kosovska policija zabranila prolaz, ali se on meštanima obratio telefonom sa puta i rekao da mu je žao što nije mogao da stigne, ali i da će ponovo, svakako doći.

Pojedini među okupljenima, uznemireni, inače, celom situacijom i rafalima koje su tokom noći čuli oko svog sela, nisu krili suze.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/Slobodan Đorđević

Predsednik je rekao da sve što je danas organizovano nije bilo spontano, a da on nije mogao da prođe dalje i da nije želeo da ugrozi njihovu bezbednost i živote.

Vučić je i sa današnjeg skupa u Kosovskoj Mitrovici poručio da mu je namera da Srbija pobedi, ali bez krvi, bez mrtvih, bez užasa i grobova, već radom, znanjem i decom.

„Ideja je da sačuvamo nas narod. Ideja je da čuvamo mir i pokušamo, bar pokušamo, da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima, da tezimo dogovoru, čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu“, istakao je Vučić na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

„Odavde nema nazad“, rekao je predsednik i poručio da će „i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/Saša Đorđević

Predsednik je ranije danas posetio povratničko naselje u izgradnji „Sunčana dolina“ koje će biti useljeno do Vidovdana sledeće godine i poručio da Srbija ulaže ogoman novac na KiM za opstanak srpskog naroda.

Jutros je obišao Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom najavio da će u građevinsku obnovu i rekonstrukciju objekata biti uloženo 10 miliona evra i da će radovi vrlo brzo početi.

Prvog dana posete južnoj srpskoj pokrajini predsednik je u fokus stavio šta Srbija namerava da učini za ekonomsko jačanje opština na severu, u kojima su Srbi većina.

„Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na Kosovu i Metohiji, hoćemo da Srbija pomogne više“, rekao je Vučić, najavio investicije u svih 10 opština i pozvao srpske privrednike da ulažu i u većinski srpske i u albanske sredine.

Kada je reč o Srbima južno od Ibra, poručio je da nemaju nikakvih razloga za zabrinutost, jer bilo kakav dogovor nije ni blizu, ali, i ako se nešto bude promenilo i prihvatili njegovi predlozi, rekao je, svaki Srbin će imati mnogo više prava nego danas i neuporedivo bolji život.

Nismo blizu dogovora, precizirao je, jer za to nema podrške međunarodne zajednice, pre svega najmoćnijih evropskih sila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/Saša Đorđević

Kad je reč o političkim porukama, pažnju je privukla njegova poruka da je vreme da se sa Albancima razgovara s mnogo više međusobnog poštovanja.

Ukazao je, takođe, u razgovoru s političkim predstavnicima Srba sa KiM, da je pitanje Kosova teško i kompleksno, da je zato takvo i rešenje tog pitanja i ponovio da je neophodno da se ne izgubi iz vida koliko bi Srbe dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području.

Puno je junaka, kaže, koji bi „život dali za KiM, ali ni dan ne bi živeli na KiM“.

Puno je i onih koji bi samo rekli – Kosovo smo odavno izgubili, priznajte nezavisnost, da se ne zamajavamo.

„Najmanje je običnih racionalnih Srba, koji znaju koliko je ovo teško i kompleksno pitanje, koji znaju da niti je sve naše, niti je sve njihovo“, rekao je Vučić.

Laž je, istakao je i danas, ono što neki pričaju da postoji nekakav plan o priznavanju kosovske nezavisnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/Saša Đorđević

Predsednik je u subotu posetio i Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM, a zatim hidrocentralu Gazivode, u Zubinom Potoku, kao i gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje i Poljoprivrednu školu u Lešku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve