Politika
18.02.2018. 14:50
R. E.

ZBOG OVOG DIKOVIĆ NIJE DOBIO VIZU ZA ODLAZAK U AMERIKU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković vizu za odlazak u Ameriku nije dobio isključivo iz proceduralnih razloga, budući da nije u potpunosti popunio formular za izdavanje vize, već je napisao samo ime i prezime, saznaje "Ekspres"

Ratni zločini na Kosovu? Istraga u Prištini? Prisne veze s Rusima i vojne vežbe? Crna lista Zapada? Brojni su razlozi kolali u javnosti o tome zašto je načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću u oktobru prošle godine odbijena viza za putovanje u SAD povodom Konferencije načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija.
Prema nezvaničnim saznanjima "Ekspresa" iz izvora bliskih američkoj ambasadi, Diković vizu za putovanje u Ameriku nije dobio isključivo iz proceduralnih razloga, budući da nije u potpunosti popunio formular za izdavanje vize. Naime, kako navode naši izvori, Diković je na formularu popunio samo polje predviđeno za ime i prezime, dok je sve ostalo ostavio prazno, a potom je dokument predao ambasadi.

- Ovo nije prvi put da se Diković ovako ponaša i da predaje nepotpunu aplikaciju. To je do sada prolazilo, ali su službenici ambasade ovoga puta odlučili da prekinu takvu praksu, zbog čega su Dikoviću odbili izdavanje vize -navodi sagovornik našeg lista koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.
Međutim, iz Vojske Srbije do zaključenja ovog broja nismo dobili zvanične odgovore na naša pitanja.

Kako je "Ekspres" već pisao, u trenutku kada je obelodanjeno da je Dikoviću viza odbijena, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kako smo nezvanično saznali, uveo je Amerikancima kontramere. Naime, on je prvo javno rekao da ne razume takav odnos američke ambasade prema generalu, a potom je nezvanično svima u Ministarstvu odbrane do daljeg zabranio službene odlaske u SAD.
- Takva odluka američke ambasade loše se odražava na vojne odnose dveju zemalja. Ona nikako ne doprinosi saradnji, već ostavlja loš trag. Nadamo se da će SAD razmotriti svoju odluku. Dok se to ne reši, bojim se da će takva odluka i dalje izazivati negativne posledice - rekao je Vulin.

Upravo to je, kako saznajemo, i proizvelo ljutnju Amerikanaca, budući da je Srbija u proteklom periodu otkazala nekoliko unapred dogovorenih vojnih i bilateralnih susreta, pod izgovorom da pripadnici Vojske Srbije nisu zainteresovani za učešće?!

Podsetimo, Diković je dobio poziv načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD -generala Džozefa Danforda da učestvuje na Konferenciji načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je, inače, održana 23. i 24. oktobra prošle godine u Vašingtonu.
Iako su iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kako kažu, pravovremeno pokrenuli redovnu proceduru za dobijanje vize za Dikovićevo putovanje u SAD, on nije dobio potrebnu dozvolu za putovanje.

On je u nedavnom intervjuu za "Ekspres" na pitanje da li je posredi neka vrsta pritiska Zapada na Srbiju, doslovce izjavio: "To je njihov problem."

- Tema je bila borba protiv terorizma, za koju smo rekli da hoćemo da učestvujemo. Terorizam je procenjen kao jedna od tri najveće opasnosti po bezbednost čovečanstva. I naravno da smo mi i te kako sebe videli u toj borbi, u kojoj već ostvarujemo zavidan stepen saradnje. Da ne dobijete vizu, pa to je onda njihov problem, ja to zaista ne bih da komentarišem. To je njihov problem, nije moj. Pa, izdavanje vize je stvar svake države, jelte? Da li će dati vizu ili ne, šta ja imam s tim? Ako mi ne daju vizu, ne znam, videćemo. Još nisu poslali odgovor, ali zvaću ambasadu pa ću videti šta kažu - rekao je tada Diković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve