Politika
03.08.2018. 14:16
R.E/Telegraf

"ŽELIMO DA OTVORIMO GRANICU IZMEĐU ALBANIJE I KOSOVA": Detalji sa sastanka o spornom pitanju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko izjavio da od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova. Ova njegova izjava je izazvala buru u srpskoj javnosti. Finalni dogovor i odluka da se to saopšti Albancima je doneta na sastanku u Srbici, kod bivšeg gradonačelnika ovog grada Samija Luštakua, uoči "Dana albanske dijaspore".

- Želimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova - rekao je Majko, na događaju povodom "Dana albanske dijaspore", održanom u Srbici.

Tom događaju su prisustvovali i čelnici privremenih institucija u Prištini, između ostalih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Majko je, inače, bivši premijer i ministar odbrane Albanije i član najužeg rukovodstva vladajuće Socijalisticke partije Albanije Edija Rame.

Majko, međutim, kako navodi prištinska Gazeta, nije pominjao kosovske vlasti, ali su zvaničnici u Prištini potvrdili da je i iz kabineta kosovskog premijera Haradinaja, takvoj ideji dato "zeleno svetlo".

- Premijer Ramuš Haradinaj, nakon tačne procene svih informacija iz MEF-a, carine i drugih relevantnih mehanizama, dao je zeleno svetlo ovom procesu - navedeno je u odgovoru koji je Ekspres dobio iz kabineta.

Međutim, Haradinaj nije prisustvovao sastanku na kome je dogovoreno da se ta ideja obelodani. Naime, bivši gradonačelnik Srbice, koji je kao jedan od vođa "Dreničke grupe" oslobođen za ratne zločine, Sami Luštaku priredio je na svom imanju večeru.

Na večeri su bili Hašim Tači, Pandeli Majko, kao i zamenik premijera Kosova Dardan Gaši.

Oni su, rakiju i pivo, kako je Luštaku napisao na svom Fejsbuk profilu, setili se prošlosti, ali i dogovorili da se nastavi put razvoja Kosova i Albanije.

Na najavu o ukidanju granice između Kosova i Albanije, oštro su reagovali srpski zvaničnici, u prvom redu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i predstavnici Srpske liste.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve