AMERIČKI ČASOPIS FOREIGN POLICY: Republika Srpska jača bezbednosne snage uz pomoć Rusije

AMERIČKI ČASOPIS FOREIGN POLICY: Republika Srpska jača bezbednosne snage uz pomoć Rusije

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/DS)


Rusija je s približavanjem izbora u BiH pojačala podršku separatistima iz Republike Srpske, posebno bezbednosnom saradnjom, piše američki časopis Forin polici (Foreign Policy).

“Najintenzivnija saradnja bosanskih Srba i Rusije je kanalisana preko bezbednosnih snaga Republike Srpske. RS ne može da ima svoju vojsku prema Dejtonskom sporazumu, ali ima svoje policijske snage koje imaju sve snažniju saradnju s Moskvom”, navodi se u tekstu autora Vere Mironove i Bogdan Zavadeviča.

U tekstu se navodi da su tokom posete ruske delegacije 2016. Banjaluci, razgovori bili fokusirani na policijska pitanja, ukljujući prikupljanje obaveštajnih podataka, borbu protiv terorizma i sajberkriminala. Ruski policijski instruktori, bivši pripadnici Federalne službe bezbednosti, drže predavanja na policijskoj akademiji u RS i na Univerzitetu u Banjaluci.

“Razmena vojnog znanja i socijalizovanje medju bezbednosnim osobljem ide i u drugom smeru, od RS ka Rusiji. Bivši vojni oficiri RS često putuju i rade u Rusji”, navodi se u tekstu s naslovom “Putin pravi bosanske paravojne snage”.

Autori ocenjuju da je RS pod izgovorom borbe protiv terorizma nedavno ojačala svoje policijske snage što liči na čistu militarizaciju, povremeno uz pomnoć Rusije, navodeći da je ministarstvo unutrašnjih poslova RS kupilo 2.500 automatskih pušaka od Zastave iz Kragujevca.

Vlasti RS takođe otvaraju centar za obuku vredan četiri miliona dolara na mestu bivše kasarne u Zalužanima kod Banjaluke. Rusija je već obećala da će omogućiti antiterorističku obuku u tom centru koji će biti štab za nove antiterorističke jedinice, logističke jedince i odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

Time će srpska policija približiti po moći bezbednosnim snagama BiH, ocenjuju Mironov i Zavadevič. Oni dodaju da je u RS u toku rasprava o stvaranju humanitarnog centra nalik onome u Nišu za koji se na Zapadu sumnja da služi kao ruski obaveštajni centar i nezbanična vojna baza.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar