ANDRIJA MANDIĆ O TRAMPOVOJ IZJAVI: Crna Gora je najnestabilnija članica NATO, ne vidim zašto bi Tramp slao Amerikance da ginu

ANDRIJA MANDIĆ O TRAMPOVOJ IZJAVI: Crna Gora je najnestabilnija članica NATO, ne vidim zašto bi Tramp slao Amerikance da ginu

Foto: Beta


Funkcioner opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić ocenio je da je američki predsednik Donald Tramp opisom Crne Gore kao “male vrlo agresivne zemlje” koja može da izazove svetski rat dao “jasnu poruku”.

“Najbolje informisan čovek na planeti, Tramp, je jednostavno prepoznao Crnu Goru kao najnestabilniju i najmanju članicu NATO i uputio jasnu poruku da ne vidi zašto bi slao svoju decu da tu ginu”, rekao je za agenciju Frans pres (AFP) lider prorske crnogorske opozicije Andrija Mandić.

U intervjuu za Foks njuz na kraju evropske turneje tokom koje je učestvovao na samitu NATO, govreći o funkcionisanju i finansiranju zapadnog vojnog saveza, Tramp je na pitanje novinara zašto bi njegov sin, imajući u vidu obavezu svake članice NATO da brani drugu članicu, išao da brani na primer jednu Crnu Goru, kazao da i on postavlja to isto pitanje.

“Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam – u Trećem svetskom ratu smo!”, kazao je Tramp.

AFP navodi da mediji u Crnoj Gori ukazuju na ćutanje crnogorskih prozapadnih vlasti na izjavu predsednika SAD.  Agencija dodaje da je sadašnji predsednik Crne Gore Milo Djukanović, kao premijer, “na mišiće” izgurao ulazak Crne Gore u NATO a da se njegovim naporima suprostavio deo stanovnišva koje je organizovalo nasilne demonstracije 2015.

“Tramp je u osnovi opisao probleme koji postoje u Crnoj Gori, duboko podeljenom društvu i mogao bih čak da kažem na granici sukoba,” rekao je Mandić.

Frans pres podseća da je u oktobru 2016. crnogorski sud utvrdio da je sprečen pokušaj puča i pokušaj ubistva Mila Djukanovića, koji su prema sudu organizovali proruski aktivisti, navodeći da je Andrija Mandić je medju osumnjičenima kojima se trenutno sudi za taj navodni pokušaj.

Crnogorski premijer Duško Marković je sinoć govoreći poslanicima rekao da Trampove izjave nisu date u “kontekstu opravdavanja postojanja NATO nego finansiranja NATO”.

“On je odgovorio na pitanje u kome je rekao da je crnogorski narod hrabar i da ne želi da se američki gradjani bore i ginu za druge članice NATO”, parafrazirao je Marković Trampovu izjavu.

Politički analitičar Sergej Sekulović rekao je da Trampove izjave ne predstavljaju “podršku bilo kome” već ulaze u “kontekst potrebe relaksacije odnosa izmedju SAD i Rusije”.

Sekulović je rekao za Frans pres da je moguća obnova političkih tenzija ali da u osnovi ne postoje uslovi za destabilizaciju.

Frans pres ocenjuje da proruska opozicija u Crnoj Gori izgleda gubi snagu, podsećajući da je prozapadni Djukanović pobedio na predsedničkim izborima u aprilu u prvom krugu a da je otvoreno proruski kandidat Marko Milačić dobio manje od tri odsto glasova, dok je Mladen Bojanić koga je podržala proruska koalicija Demokratski front kao i grupa koja predstavlja civilno društvo suprotstavljena Djukanoviću osvojio 33,5 odsto glasova.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar