Region
30.11.2018. 15:15
R.E./Klix.ba

Apelaciono

APELACIONI SUD BIH DONEO ODLUKU, NASER ORIĆ NIJE KRIV: Oslobođen optužbi za ratni zločin nad Srbima u okolini Srebrenice

naser_oric_betaap.jpg

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca. Po drugi put Orić i Muhić su oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svedok O-1 koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine. Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu kazavši kako je zaštićeni svedok menjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine. Sud je tada uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu "Naser Orić" u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Naser-Oric-670x447

Advokatica Nasera Orića Lejla Čović je po izricanju presude kratko je kazala da je odbrana i očekivala oslobađajuću presudu.

"Upravo je pobedila pravda i istina. Ovo je još jedan dokaz da je to bilo politički motivirano. Presuda je konačna", kazala je po izricanju presude Bakira Hasečić, predstavnica udruženja "Žene-žrtve rata".

Pre izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiH, kako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku u ovom procesu. Izricanju presude prisustvovale su i porodice žrtava stradalih. Iz Tužilaštva BiH niko nije prisustvovao izricanju presude.

Podsetimo, Naser Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode. Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane. Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve