AUTO-PUT BEOGRAD-SARAJEVO: Izgradnja počinje sledeće godine

AUTO-PUT BEOGRAD-SARAJEVO: Izgradnja počinje sledeće godine

foto: Pexels.com


Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne sledeće godine, dogovoreno je u Turskoj gde boravi državna delegacija Srbije sa privrednicima, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za “Tanjug”.

Mihajlovićeva je juče potpisala u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji sa turskom građevinskom kompanijom “Tašjapi”, a na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“Dogovorili smo da sledeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana”, kaže Mihajlovićeva.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH, Srbiju će sledeće nedelje posetiti delegacija turske građevinske kompanije “Tašjapi”.

“Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture je Memorandum koji ćemo već sledeće nedelje krenuti da realizujemo. To znači da imamo projekte za puteve kao što su Novi Pazar-Tutin, Sjenica-Novi Pazar i očekujemo njihovu delegaciju sledeće nedelje, pa ćemo zajedno videti kada praktično mogu da se počne sa rehabilitacijom tih puteva”, navodi Mihajlovićeva.

Dodatno, turska kompanija će, prema njenim rečima, zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja auto-puta, odnosno, dve rute auto-puta između Beograda i Sarajeva.

“Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine”, kaže Mihajlović.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar