Region
31.03.2018. 08:50
Marko R. Petrović

AVIONI STARIJI OD PILOTA: Hrvatska nabavila polovne izraelske F-16, buka oko toga se ne stišava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon saopštavanja preporuke o kupovini izraelskih F-16, u Hrvatskoj je krenula lavina komentara koja dovodi u pitanje nabavku aviona starijih od pilota koji će na njima leteti

Hrvatska je prelomila i opredelila se da svoje Ratno zrakoplovstvo, po svemu sudeći, modernizuje sa 12 lovaca F-16 američke proizvodnje, starih više od 30 godina, koji su do sada bili u službi u naoružanju izraelske vojske. Tako barem glasi preporuka Veća za odbranu Republike Hrvatske saopštena u utorak uveče.

To će ih koštati ukupno pola milijarde evra, a svih deset aviona trebalo bi da stižu u etapama u naredne četiri godine. Prva dva aviona mogla bi stići 2020, potom 2021. još šest i poslednja četiri primerka 2022. godine.

Tako bi otprilike u isto vreme srpsko ratno vazduhoplovstvo i hrvatsko ratno zrakoplovstvo bili bar donekle popunjeni lovačkom komponentom, s obzirom na to da se računa kako će modernizacija šest „migova 29", koje je Rusija lane donirala Srbiji, biti završena do kraja 2021. godine.

Hrvatska će, dakle, tada u sastavu imati eskadrilu od 12 lovaca, a Srbija jedinicu sa 10 aviona - sedam jednoseda i tri dvoseda. Sve letelice o kojima je reč su približno iste starosti, mada su avioni koje nabavlja Hrvatska neznatno stariji.

Reč je, naime. o avionima F-16C i D Block 30. koje je Izrael od SAD nabavljao u periodu od 1986. do 1988. (51 jednosed F-16C i 24 dvoseda F-16D).

S druge strane, poklonjeni srpski „migovi" proizvedeni su u periodu od 1989. do 1991. godine.
O tome da će Hrvatska nabaviti avione od Izraela dugo se spekulisalo. Tako su još u januaru, neposredno nakon susreta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Davosu, pojedini izraelski mediji javili da su se oni dogovorili o tome da Hrvatska od Izraela nabavi borbene avione F-16.

Plenković je to kasnije demantovao, navodeći kako je posle sastanka s Netanjahuom razgovarao i s grčkim premijerom Ciprasom o njihovoj ponudi, kao i da je dva i po meseca pre toga u Švedskoj na istu temu razgovarao sa švedskim premijerom.

Sve je to bilo u skladu s procesom nabavke novih aviona za hrvatsku vojsku, čije je finale počelo 3. oktobra prošle godine, kada su u Ministarstvo odbrane Hrvatske pristigle ponude za nabavku borbenih aviona. Na stolu su se našle ponude četiri zemlje: Grčke, koja je ponudila svoje polovne F-16, Izrael, koji je takođe ponudio polovne F-16, SAD, koje su nudile nove F-16, i Švedska, koja je prepuštala nove „gripene".

Tada je saopšteno da će procena i analiza pristiglih ponuda trajati oko dva meseca i da će, osim karakteristika i sposobnosti aviona, ključni parametri pri odabiru biti međudržavni ugovor, cena i paket poslovno-privredne saradnje.

Nakon saopštavanja preporuke o kupovini izraelskih F-16, u Hrvatskoj je krenula lavina komentara koja dovodi u pitanje nabavku aviona starijih od pilota koji će na njima leteti. U Zagrebu je, takođe, i dalje veoma živo sećanje na blamažu s nabavkom i remontom aviona „mig 21" iz Ukrajine.

Od 12 nabavljenih letelica, četiri su neispravne i Hrvatska sada pokušava da ih vrati u zamenu za ispravne, a od osam preostalih, većina je u veoma lošem stanju i pitanje je da li uopšte mogu da lete.

Kritike na račun starosti letelica pokušao je da opovrgne pukovnik Željko Ninić, komandant 91. brigade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ocenivši da je poređenje starosti pilota i aviona „relativna stvar".

- To su tako relativne stvari i relativni pojmovi. Da, tačno je da to nije novi avion, ali nije ni najstariji. Rumunija je kupila od Portugala i delom od SAD još starije modele, koji su nekih sedam-osam godina stariji nego avioni „barak" iz serije Bloka 30. Izraelska država ima mlađe avione. Mi govorimo o polovnim avionima starim 30 godina, tačno - rekao je Ninić za RTL.
Činjenica je da su sve balkanske zemlje u problemu kada je u pitanju operabilnost lovačke avijacije.

Bugarska lovačka avijacija je na izdisaju. Rumunija je u fazi nabavke polovnih F-16, Hrvatska se sprema da to uradi, a Srbija trenutno modernizuje poklonjene „dvadesetdevetke". U najboljem je stanju Mađarska, koja je nabavila švedske „gripene", ali istovremeno ne uspeva da se otarasi zastarelih „migova 29", za koje ne uspeva da pronađe kupce.

Problem, međutim, nisu samo avioni, već i pare neophodne za obnavljanje jedinica, pa iz toga nije teško zaključiti zbog čega se balkanske države uglavnom opredeljuju za nabavku polovnih letelica ili za remont starih do krajnjih granica.

Hrvatska će, dakle, za ovaj posao izdvojiti pola milijarde evra. Srbija će za remont i modernizaciju platiti oko 180 miliona evra. Bugare će remont njihovih „migova 29", koji će raditi Rusi, koštati nekoliko desetina miliona evra...

NE PROPUSTITE:

HRVATSKA VLADA I FORMALNO DONELA ODLUKU: Kupujemo izraelske F-16 Barak za 500 miliona dolara

ŠTA JE PRESUDILO DA HRVATSKA UZME POLOVNE IZRAELSKE LOVCE F-16 Ministar odbrane: Ovo je istorijska odluka

HRVATSKA DONELA ODLUKU: Migovi 21 odlaze u istoriju stižu izraelski F-16 ” Barak”

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve