BAKIR IZETBEGOVIĆ: Rok od pola godine da prestanu napadi na BiH, onda tražimo promenu imena RS

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Rok od pola godine da prestanu napadi na BiH, onda tražimo promenu imena RS

AP Photo/Seth Wenig


Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je njegova partija najavila pokretanje inicijative za promenu naziva Republike Srpske, jer su intezivirani napadi na BiH, na njen atlantski put i zato što se rešenje statusa Kosova dovodi u vezu s RS.

“(Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad) Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati”, kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

On je rekao da SDA ne traži da se ukine naziv Republika Srpska, već da se u njenom imenu nađe mesta i za druga dva konstitutivna naroda. Bošnjake i Hrvate.

“Tražićemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati’, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, u RS se vredjaju povratnici, verski službenici, a Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi, i naziv Republika Srpska.

“U izvornom Dejtonskom sporazumu, na engleskom, to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promeniti. Vreme je da se kaže dosta je”, rekao je lider SDA.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci su prihvatili naziv Republika Srpska jer su želeli mir, ali nisu “prihvatili da to bude entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje”.

Izetbegović je rekao da će dati rok od šest meseci i šansu da se promeni odnos RS prema državi BiH, dodavši da će posle tog roka, ako se situacija ne promeni, i zvanično uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH za promenu naziva RS.

”Na našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je pretnjama da će se pristupiti protivzakonito, da će doći do otcepljenja RS. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu”, rekao je lider SDA.

On je kazao da je Dodik nedavno rekao da će “tražiti najslabiju kariku medju Bošnjacima s kojima će praviti vlast”, pozivao ga da nadje tu najslabiju kariku.

”Šta je problem i zašto praviti ovoliku dramu”, naveo je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, SDA “neće zbog fotelja dopustiti zastoj na EU i NATO putu” i dopustiti nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Komentarišući zahtev Rusije da se održi sednica Saveta za primenu mira (PIK) u BiH, on je ocenio da bi Rusija trebalo da radi na tome da se od RS napravi entitet jednakih ljudi.

U medjuvremenu, regovao je i Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, koji je za inicijativu SDA o promeni naziva RS rekao da je neodgovorna i kontraproduktivna.

Incko je rekao da ta inicijativa “dodatno podriva poverenje medju konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima”.

“Zašto se OHR nije zabrinuo kada je proslavljan neustavni 9. januar? Zašto Rusija nije tada tražila sastanak PIK-a”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje kakav stav o inicijativi SDA imaju ostale bošnjačke stranke, on je rekao da se nije konsultovao s drugim liderima, a da je na njima da se opredele.

Lider SDA je ocenio da postoji mogućnost da dodje do krize u BiH, ali je osporio da bi SDA bila krivac za tu krizu.

On je ocenio da je izbor Gordane Tadić za glavnu državnu tužiteljku izraz dogovora na štetu Bošnjaka i da je vrh pravosudja u BiH “etnički očišćen”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar