BAKIR O NAMERI HRVATA: “Ne može biti trećeg entiteta u BiH bez rata”

BAKIR O NAMERI HRVATA: “Ne može biti trećeg entiteta u BiH bez rata”

Foto: Darko Vojinović/AP Photo


Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Hrvati “ne mogu da dobiju treći entitet u BiH bez konflikta i rata”.

– Oko 60 odsto Hrvata živi izmešano sa Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta, koju nisu uspeli 1993. sa HVO-om da izvuku. To su besmislice koje služe za vlastito glasačko telo i pritisak na Bošnjake” – rekao je Izetbegović u emisiji HRT-a “Nedeljom u dva”.

Kako kaže, to je upozorenje svima koji žele da pocepaju BiH.

– Neka ne računaju da će Srebrenicu, Tomašicu, Brčko i druga mesta izdvojiti iz BiH. Bakir i Bošnjaci neće početi konflikt. Zna se ko je svaki put na Balkanu počinjao ratove. Bolje im reći na vreme – ‘nemojte prelaziti crvenu liniju’ – rekao je Izetbegović.

On tvrdi da Bošnjaci, za razliku od Hrvata, “žele relaksaciju odnosa”.

– Ne ide da dižu krst iznad Mostara. Možete li misliti kako bi se osećali Hrvati da im stavite mesec i zvezdu na zajedničkom brdu. Nemojte terati bošnjačku decu da uče hrvatski, da im je glavni grad Zagreb i davati svedočanstva sa šahovnicom, što se dešava u srednjoj Bosni”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o gradnji Pelješkog mosta, Izetbegović je kazao da je potrebno da Hrvatska reši granicu s BiH i pristup otvorenom moru.

– Želimo papir na kojem će se odrediti granica, ratifikovati, odrediti plovni put BiH do otvorenog mora onako kako je definisano pravom mora. Jeftinije je raditi tunel koji je manje osetljiv na udare vetra i koji ne pravi probleme oko prolaska brodova. Ali, ako hoće graditi most neka rade, neka spajaju teritoriju, samo neka ne uzimaju pravo BiH – rekao je Izetbegović.

Nije bilo verbalnog sukoba sa Vučićem
Osim toga, Izetbegović je naveo da nikada nije imao verbalni sukob sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Nikada gospodin Vučić i ja nismo imali verbalni sukob – rekao je Izetbegović na pitanje o odnosima Srbije i BiH posle nedavnog boravka sa Vučićem u Turskoj.

Na ocenu voditelja da je problem sa Srbijom nastao zbog Izetbegovićeve izjave da bi BiH trebalo da prizna Kosovo, Izetbegović je rekao da smatra da je problem nastao zbog njegove izjave o tome da bi BiH branio svim sredstvima.

– Što se tiče Kosova, ja sam rekao da se nadam da će jednog dana do toga doći, kao što se cela Evropa nada. Mnoge zemlje su priznale Kosovo, pa ih Vučić jako lepo primi…Traži se razlog da me optuže da sam ja neki radikal, da sa mnom ne može, da treba sa mnom ući u konflikt i slično – rekao je Izetbegović.

– Na Balkanu neće biti konflikta, osim ako ga počnu oni koji su uvek počinjali konflikt na Balkanu. Sigurno to neće doći od Izetbegovića – dodao je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar