Region
16.01.2019. 19:48
R.E./Tanjug

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK ŠVARC ŠILING: BiH je najveći bolesnik u Evropi, EU treba pomoći da izgradi snažnu pravnu državu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Kristijan Švarc Šiling, smatra da Evropska unija treba da učini sve što je neophodno, da bi u BiH izgradila snažnu pravnu državu.

U autorskom tekstu za "Dojče vele" Švarc-Šiling je napisao da "Evropa mora konačno jasno reći da je BiH samostalna i suverena država i da su svi pokušaji iznutra i spolja da se BiH podeli, osuđeni na propast".

Činjenica da su hrvatski zvaničnici iz BiH, Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i sada već bivši ambasador Hrvatske u BiH Del Vekio, ove godine prisustvovali obeležavanju, prema njegovim rečima, neustavnog praznika Dana Republike, Švarc-Šiling tumači, kao podršku Dodiku u otcepljenju Republike Srpske od BiH.

"Nije njih briga ni za bosanski, ni za hrvatski narod - oni misle samo na sebe! Došli su u Banjaluku, kako bi Milorada Dodika podržali u jednom cilju: u otcepljenju Republike Srpske od BiH. To Hrvatu Čoviću otvara vrata za treći entitet i u konačnici za definitivnu podlu Bosne i Hercegovine", naveo je Švarc-Šiling.

Ako se, kaže, zna da je iz Banjaluke i Posavine tokom poslednjeg rata proterano 150.000 Hrvata, kako drugačije objasniti zašto su svi oni prisustvovali jenoj, kako kaže, neustavnoj proslavi.

"I tako smo na početku 2019. stigli tamo gde smo bili početkom 90-ih", kaže Švarc-Šiling, uz konsultaciju da je Evropa morala da čuje "taj prasak".

Za Šininga je BiH, kako kaže, najveći bolesnik u jugoistočnoj Evropi.

Poslednji izbori, održani prošlog oktobra, na prvi pogled nisu puno toga promenili. "Ali, onaj ko pažljivije baci pogled na BiH, mogao bi zapaziti i nekoliko svetlih tačaka: Iz tročlanog Predsedništva ispao je nacionalistički orijentisan Hrvat Čović a na njegovo mesto je došao demokrata Komšić, koji sam sebe vidi predsednikom svih građana BiH", naveo je Švarc-Šiling.

Time je, kaže, preteća saradnja Dodika i Čovića, koje smatra nacionalistima, unutar tročlanog Predsedništva BiH za sada osujećena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve