Region
26.02.2019. 15:33
R.E./Vijesti.me/Maxportal.hr

CRNA GORA PRODAJE VELIKE PATROLNE BRODOVE KLASE KOTOR: Hrvatska traži da joj se vrati ukradeno

kootor-2.png

Ministarstvo odbrane Crne Gore sprema se da proda dva velika patrolna broda koja su izgrađena u brodogradilištu u Kraljevici kod Rijeke osamdesetih godina prošlog veka, a novac nameravaju da iskoriste za novi patrolni brod srednje veličine. Ova vest koja je objavljena pre dva dana prošla bi skoro nezapaženo da hrvatski desničarski sajt " Maks portal" nije digao medijsku prašinu da se prodaje hrvatska imovina i da su brodovi ukradeni iz hrvatskih luka.

“Patrolni brodovi P-33 i P-34 klase Kotor su u upotrebi prvo JRM ušli sredinom 1980-tih godina prošlog vekam da bi posle povlačenja JNA iz Hrvatske od 1992.  ušli u sastav RM VJ i SCG, a onda od juna 2006. posle raspada državne zajednice pripali su Mornarici Vojske Crne Gore. Brodovi su i dalje opremljeni sistemima i tehnologijom koji su zastareli za zadatke Mornarice VCG”, kazali su “Vijestima” iz resora odbrane, dodavši da se ti brodovi kao” neekonomični sistemi za održavanje, eksploataciju, obuku i popunu ljudstvom” ne uklapaju u potrebe crnogorske Vojske.

Prodaja ovih brodova pominje se u Dugoročnom planu odbrane 2019-2028. godine, koji je krajem decembra usvojen na Vladi, pišu Vijesti.

veliki patrolni brod, klasa kotor, Foto printscreen Youtube

"Temeljem načela teritorijalne pripadnosti koje proizlazi iz sukcesijskih pravila o diobi vojne imovine SFRJ, riječ je o hrvatskoj imovini. To su dva zadnja kapitalna broda koja su još ostali na crnogorskom lageru ukradene robe. Namjera je Crnogoraca s utrženom zaradom od prodaje hrvatske imovine kupiti jedan patrolni brod dužine između 40 i 50 metara. Zanimljivo da je prošle je godine crnogorski ministar obrane Predrag Bošković pregovarao sa Izraelom oko prodaje ova dva broda. Sa Izraelcima se Bošković često susreće zadnjih godina. Jedna od ideja bila je da se u Izraelu obavi remont, izvrši prenaoružanje i modernizacija ta dva još vrlo perspektivna i kvalitetna broda, a potom preprodaju nekoj trećoj državi, uspaničeno je napisao urednik Maks portala.

Ova vest ubrzo je postala predmet diskusije i oštrih polemika na društvenim mrežama u javnim i tajnim grupama na Fejsbuku, gde su se upotrebljavale oštre reči s obe strane.

Inače u Dugoročnom planu odbrane 2019-2028. stoji da će nabavka patrolnog broda srednje veličine zavisiti od prodaje brodova P-33 i P-34. Nabavka je planirana kao jedan od prioriteta VCG u periodu od 2024. do 2028. godine.

Do 2022. godine trebalo bi da bude okonačn drugi prioritet - konverzija i modernizacija raketnih topovnjača u patrolne brodove.

Iz resora Predraga Boškovića su kazali da su pripremili Informaciju o rešavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34, kojom će se oglasiti suvišnim za potrebe VCG i staviti van formacije. Nakon što Vlada usvoji tu informaciju, Ministarstvo će pokrenuti postupak njihove procene i tenderske prodaje.

Organizacija Mornarice Crne Gore

Sadašnju organizaciju Mornarice VCG čine komanda, patrolni brod P-33 i P-34, odred pomoćnih brodova, pomorski odred, školski brod “Jadran”, odred obalskog osmatranja i četa za podršku. Organizaciona struktura Mornarice prilagodiće se potrebama za izvršenje dodeljenih misija i zadataka, predviđeno je planiranom promenom organizacione strukture VCG.

Na strukturu Mornarice uticaće uvođenje u operativnu upotrebu rekonstruisanih raketnih topovnjača, planirana nabavka novog patrolnog broda, dalja modernizacija i opremanje sistema za kontrolu mora, unapređenje sposobnosti za protiv-minska dejstva i novi razmeštaj Mornarice. Razmotriće se mogućnost formiranja obalske straže u sastavu Mornarice. U Mornarici se u višku nalazi 9 brodova.

Takođe, u skladištu ”Lepetane” nalaze se značajne količine rezervnih delova za brodske uređaje i sisteme koji nisu više na upotrebi u Mornarici. Planirano je da se sva sredstva u višku, među kojima su i patrolni brodovi, reše najkasnije do kraja 2020. godine.

U delu Dugoročnog plana odbrane koji se tiče nivoa ambicija za patrolne brodove Mornarice, pominje se, između ostalog, najmanje 80 dana operativnog boravka na moru godišnje, učešće na najmanje dve međunarodne pomorske vežbe godišnje, učešće u NATO pomorskim operacijama u Mediteranu u trajanju do tri meseca godišnje.

Izgrađeni u Kraljevici, u Baru od 2008. godine

Patrolni brod P-33 izgrađen je krajem decembra 1986. godine u Titovom brodogradilištu u Kraljevici, koji je bio tada pod imenom „Kotor”, a P-34 je završena krajem februara 1988. u istom brodogradilištu pod imenom “Pula”, navodi se u podacima na sajtu Ministarstva

Oba broda su se od kraja maja 1992. nalazila u Tivtu, a od početka 2008. su u Luci Bar.

U dva navrata brod P-34 je izvršavao zadatke u inostranim vodama - 2005. godine u zajedničkoj pomorskoj vežbi sa Ratnom mornaricom Italije pod nazivom „Zajednički horizont” u rejonu Luke Brindizi i 2007. godine pod zastavom Crne Gore u sastavu grupe „ADRION” u rejonu ostrva Krf, u Grčkoj. Brod je 2009. godine imao dve zajedničke vežbe na moru sa brodovima mornarica SAD i Francuske, a 2010. sa brodovima Nemačke i Turske. Sve vežbe su, stoji na sajtu, izvršene u teritorijalnim vodama Crne Gore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve