Region
29.11.2018. 18:07
R.E./Beta

Crna Gora traži od Srbije dozvolu za ulazak u ambasadu u Podgorici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore tražilo je od ambasade Srbije u Podgorici da omogući ulazak nadležnih organa u prostorije tog diplomatskog predstavništva u kojima se nalazi Branka Milić, srpska državljanka koju Crna Gora optužuje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo srpskog ambasadora Zorana Bingulca na razgovor i uručilo mu zahtev za ulazak nadležnih službi povodom slučaja Branke Milić za kojom je raspisana poternica.

"Državni sekretar u Ministarstvu Zoran Janković uručio je, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, srpskom ambasadoru Zoranu Bingulcu notu sa zahtevom da ambasada Republike Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije ambasade“, navodi se u saopštenju.

Pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije ambasade Srbije, kako se navodi, tražen je u skladu s poternicom raspisanom za Milić po naredbi podgoričkog Višeg suda.

Janković je tražio što brži odgovor Srbije i rekao da će Ministarstvo spoljnih poslova i drugi nadležni organi postupati u skladu s medjunarodnim pravom, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom praksom u cilju omogućavanja nesmetanog vodjenja sudskog postupka.

Bingulac je rekao da ceni diplomatski pristup Crne Gore povodom tog slučaja.

On je kazao da će ambasada Srbije uručena dokumenta hitno procesuirati nadležnim organima Srbije i informisati crnogorsko Ministarstvo čim dobije zvaničan odgovor.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je, tokom današnjeg sudjenja za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, od suda da se postupak protiv Branke Milić, odvoji i da joj se sudi kad se za to steknu uslovi, odnosno kad bude dostupna sudu.

On sumnja da je bekstvo Milić u ambasadu Srbije organizovano unapred i da je cilj odugovlačenje postupka.

Viši sud u Podgorici naredio je juče izdavanje poternice za državljankom Srbije Brankom Milić koja je u Crnoj Gori optužena za pokušaj terorizma.

Nezadovoljna što je sud odbio njen zahtev za izuzeće veštaka, Milić je 23. novembra napustila sudjenje i pomoć tražila u ambasadi Srbije.

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je od ambasadora Bingulca tražilo stav Srbije povodom toga što je optužena, kojoj je odlukom suda odredjen pritvor, "zadržana" u prostorijama ambasade.

Branka Milić je optužena je za pokušaj terorizma na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, zajedno sa dva ruska i više srpskih državljana, kao i s delom rukovodstva crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve