Region
06.12.2018. 15:11
R.E./Beta/Foto Nemanja Jovanović

DODIK I ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Republika Srpska će uskoro potvrditi stav o vojnoj neutralnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavili su da će uskoro biti održan sastanak svih relevantnih političkih faktora u RS, na kojem će se razmotri odluka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a o aktivaciji MAP - Akcionog plana za priključenje BiH toj vojnoj alijansi.

"Ponovo ćemo razmotriti to pitanje i potvrditi Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koju je donela Narodna skupština RS", rekao je Dodik posle sastanka sa Cvijanovićevom u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da RS "ne prihvata NATO granicu RS i Srbije", te da će RS slediti Srbiju u vezi sa stavom o NATO savezu.

Iako je BiH ranije, uključujući i predstavnike RS, donela odluke koje su značile opredeljenost zemlje za ulazak u NATO, ona je navela da su se u poslednjih deset godina mnoge stvari promenile, kako na globalnom, geostrateškom planu, tako i u regionu i u samoj BiH.

Dodik i Cvijanovićeva naveli su da će svih 16 srpskih ambasadora i konzula u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svetu biti uskoro raspoređeno i da će biti imenovani novi.

Reč je o ambasadorima i konzulima koje je postavio Savez za promene koji, prema tvrdnjama Dodika i Cvijanovićeve, nisu na adekvatan način zastupali interese RS.

Prema njihovim rečima, u DKP BiH, koja pripadaju srpskoj strani, biće imenovani novi ljudi koji će "štititi interese RS, ali neće raditi na štetu druga dva naroda".

Govoreći o problemima sa zastavom RS u Predsedništvu BiH, Dodik je rekao da je Zakon o zastavi BiH nametnuo visoki predstavnik, a potom je taj zakon usvojio i parlament BiH.

Zastava BiH istovremeno predstavlja i zastavu Federacije BiH, zbog čega je, kako tvrdi, RS uskraćena za svoju zastavu u prostorijama Predsedništva BiH.

"To bi značilo da ja radim samo pod zastavom BiH i Federacije BiH. To je neodrživa praksa. Tražim da se u svakoj prostoriji u kojoj radim nalazi zastava RS. Ona ne mora da bude pored zastave BiH, može da bude par metara dalje", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako u salama za sastanke u Predsedništvu BiH ne bude zastave RS, neće biti ni sednica Predsedništva BiH.

"Pitanje zastave je postalo ključno političko pitanje, što znači da sam ja bio u pravu kada sam insistirao na isticanju zastave RS. BiH se može tretirati samo kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta", ocenio je Dodik.

On je još kazao da je odlukama visokih predstavnika Predsedništvo BiH razvlašteno kao centralni izvršni organ BiH i sada ima status "engleske kraljice", na šta on ne pristaje i traži da se tom organu vrate njegove izvorne nadležnosti.

Na pitanje da li će Stranka demokratske akcije (SDA) ući u Vladu RS, s obzirom da su predstavnici te stranke juče u parlamentu RS podržali izbor delegata iz SNSD u Dom naroda parlamenta BiH, Cvijanovićeva je rekla da ima informacije o tome, ali da još nije korektno da ih saopšti.

Dodik je kazao da se kao lider SNSD nije postigao nikakakv dogovor sa SDA, kao ni s SDP BiH, dodavši da obe te grupacije mogu sa SNSD da formiraju većinu na nivou BiH.

"Ne vodimo razgovore o koalicionim partnerima na nivou BiH, osim sa HDZ BiH, sa kojima imamo sporazum. Što se tiče bošnjačkih stranaka, oni koji podrže naše kandidate, mi ćemo podržati njihove i to je prosta računica. Nema nikakvog koalicionog dogovora", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
27.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve