DODIK: Preispitujem svoj ostanak u Predsedništvu BiH zbog blokada i nemogućnosti dogovora

DODIK: Preispitujem svoj ostanak u Predsedništvu BiH zbog blokada i nemogućnosti dogovora

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je danas u Banjaluci da preispituje svoj ostanak u toj instituciji, zbog stalnih blokada i nemogućnosti dogovora u vezi sa pitanjima koja treba da budu u interesu svih u Bosni i Hercegovini.

“Šta će nam zemlja koja nas sprečava da radimo neke stvari koje su u interesu svih”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da “nema snage” da iznova raspravlja o nekim pitanjima koja bi trebalo da budu usaglašena veoma brzo jer su u interesu svih gradjana u BiH.

Kao primer Dodik je naveo potrebu donošenja oduke o Sporazumu o ukidanju rominga u regionu, čime bi za 80 odsto bili jeftiniji pozivi korisnika iz BiH u zemljama regiona.

Prema njegovim rečima, ta odluka treba da bude doneta do 5. aprila i već za to postoji njegova saglasnost i saglasnost hrvatskog člana Predsedništva BiH, dok bošnjački član Šefik Džaferović smatra da treba uraditi dodatne analize u vezi sa tim pitanjem.

Dodik je naveo da je njegov cilj dejtonska BiH, kao i funkcionisanje države na temeljima izvornog Dejtonskog sporazuma i Ustava.

On je rekao da za njega nije upitan evropski put zemlje, kao i da se zalaže za vojnu neutralnost i demilitarizaciju BiH, te društvo u kojem će se poštovati slobodo tržište i slobode zagarantovane ustavom.

Dodik, koji je i lider SNSD, najavio je da će sutra u Sarajevu održati sastanak sa liderima SDA i HDZ, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kako bi pokušali da postignu dogovor o formiranju novog Saveta ministara BiH.

Prema njegovim rečima, SDA fomiranje vlasti na državnom nivou uslovljava aktivacijom Akcionog plana za pristupanje NATO (MAP), čime “BiH drži kao taoca”.

Dodik je rekaoo da evropski zvaničnici očekuju da BiH što pre formira novu vlast na državnom nivou, bez ikakvih uslovljavanja, pa ni usvajanja MAP-a.

Upitan zbog čega je u Brisel putovao avionom Vlade RS, on je kazao da je on izabrani zvaničnik iz RS i da ima pravo da koristi sve resurse ovog entiteta.

Odgovarajući na pitanje da li je za to da BiH kupi avion koji bi bio na raspolaganju zvaničnicima BiH, Dodik je kazao da on nije protiv toga, ali da sumnja da se o tome može postići kosenzus.

“Mi u Predsedništvu BiH imamo problem da se dogovorimo oko toga da se okreče prostorije, a kamoli da kupimo avion”, naveo je on.

Dodik je konferenciju za novinare održao povodom 23 godine od osnivanja svoje stranke.

On je naveo da je na današnji dan 1996. godine formirana Stranka nezavisnih socijaldemokrata, koja je kasnije prerasla u Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Dodik je kazao da je SNSD sve vreme bio opredeljen za odbranu dejtonskih vrednosti, dodavši da je u trenutku registracije SNSD imao 50 članova, da danas ima više od 192.000 članova i da su najjača politička snaga u RS i BiH.

Otkako je formiran pre 23 godine, SNSD je 15 godina u vlasti u Republici Srpskoj.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar