DRAMA POSADE BRITANSKOG RAZARAČA U CRNOJ GORI: Strepili da Rusi “novičokom” ne potruju mornare u Baru

DRAMA POSADE BRITANSKOG RAZARAČA U CRNOJ GORI: Strepili da Rusi “novičokom” ne potruju mornare u Baru


Velika Britanija strepila je u martu ove godine da bi njeni vojnici koji su se nalazili u Crnoj Gori  na vežbi mogli da budu meta napada ruskih agenata nervnim gasom novičok. To je juče objavio britanski dnevnik “The Telegraph“, pozivajući se klasifikovane dokumente tamošnjeg Ministarstva odbrane.

Ratni brodovi NATO od ulaska Crne Gore u Alijansu pre godinu dana, znatno češće nego ranije uplovljavaju u Bar gdje obično provode po više dana dok se njihove posade odmaraju i pripemaju za zadatke.

Takav slučaj bio je od 23. do 26.marta sa “Duncanom“, čija je posada dobila priliku da tri dana odmori u Baru, izlazeći sa broda na obalu, zabavljajući se po lokalima i posećujući barske turističke atrakcije.

“U SMS-u koja je tokom trodnevnog boravka ‘Duncana’ u Baru poslata svima od 280 članova posade razarača pisalo je: Vojni ataše je obavestio komandu broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na (cenzurisano) grupu koja će biti u ovoj oblasti večeras. Stoga svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju da se vrate na brod najkasnije do 18 sati“, objavio je “The Telegraph“.

Iz PR službe britanskog Ministarstva odbrane potvrdili su tom listu da je tokom boravka razarača u Crnoj Gori posada upozorena na mogući napad ruskih agenata, istakavši da se “bezbedonosni saveti i preporuke svim jedinicama britanske vojske koje se nalaze po svetu, baziraju na lokalnim procenama prijetnji i široj geo-političkoj situaciji“.

Britanski list naglašava da niti jedan drugi britanski ratni brod osim “Duncana“ nije dobio slično bezbedonosno upozorenje. Ipak, trodnevni boravak tog broda i njegove posade u Baru krajem marta protekao je u najbolje redu i bez ikakvog incidenta.

Neposredno pre dolaska u crnogorsku luku, “Duncan“ je predvodio grupu od šest NATO razarača i fregata koja je operisala u Crnom moru, a gde ih je, prema navodima “The Telegrapha“, tada “izazvala“ ruska vojska. Kada su ratni brodovi Alijanse bili u međunarodnim vodama u blizini Krima, 17 ruskih borbenih aviona nadletelo je NATO plovni sastav na maloj visini, ali brodovi nisu promijenili kurs plovidbe.

“Duncan“ je razarač čija je primarna misija pritivvazduhoplovna obrana i zaštita plovnih sastava od napada aviona i raketa.

Sofisticirani ratni brod od 8.500 tona jedan je od najmodernijih u svetu, a opremljen je “Sampson EASA“ radarom sposobnim da na daljini od 150 milja otkrije i prati cilj veličine teniske loptice koji se kreće brzinom tri puta većom od brzine zvuka.

Sve što leti oko njega, “Duncan“ i pet drugih njegovih brodova blizanaca koliko Kraljevska mornarica trenutno ima razarača Tipa 45, može srušiti naprednim raketnim PVO sustemom “Sea Viper“, čije rakete imaju domet do 120 kilometara.

Samo dvadesetak dana nakon to je napustio Bar, “Duncan“ je 14. aprila učestvovao u združenoj američko-britansko-fancuskoj akciji protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar