DVOJICA SRBA NA HRVATSKOJ POTERNICI ZBOG BOMBARDOVANJA GOSPIĆA 1995: Traže dvojicu srpskih pilota komandanata brigade i eskadrile avijacije RSK i RS

DVOJICA SRBA NA HRVATSKOJ POTERNICI ZBOG BOMBARDOVANJA GOSPIĆA 1995: Traže dvojicu srpskih pilota komandanata brigade i eskadrile avijacije RSK i RS

Foto: Printscreen Youtube


Hrvatska policija podnela je krivične prijave protiv 62-ogodišnjeg državljanina Srbije i 70-ogodišnjeg državljanina Hrvatske zbog neselektivnog granatiranja Gospića 4. avgusta 1995, objavio je danas hrvatski MUP.

EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ: Avijacija Republike Srpske Krajine, život i smrt

Osumnjičeni nisu dostupni Hrvatskoj, pa je za njima raspisana poternica.

U saopštenju MUP se ne navode imena osumnjičenih, ali se precizira da je prvoosumnjičeni, tada 38-godišnjak bio komandant 105. vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, tada 46ogodišnjak, bio komandant 92. mešovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske.

EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ: Avijacija Republike Srpske – život, borba i smrt

Oni se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su 4. avgusta 1995. zajedno doneli odluku o neselektivnom bombardovanju naseljenog središta Gospića, znajući da će delovanje razornih avionskih bombi po gusto naseljenom centru usmrtiti i povrediti civile, kao i prouzrokovati razaranje njihovih objekata. Po toj naredbi, borbeni avion Vojske Republike Srpske Krajine je s 11 bombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad na centar Gospića.

KRAJINA DATA ZA KOSOVO I NIKOM NIŠTA

Tom prilikom su ubijeni 32-godišnjak, 18-godišnjakinja i 14-ogodišnja devojčica, dok je više osoba povredjeno, medju njima jednoipomesečna beba, navedeno je u saopštenju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar