Region
09.01.2019. 14:58
Andrej Mlakar

(FOTO) UPOZNAJTE " DESPOTA": Republika Srpska promovisala svoje prvo domaće oklopno vozilo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na svečanom defileu u Banjaluci povom Dana Republike Srpske svečano je prikazan višenamenski oklopni automobil pod imenom " Despot".

Vozilo je kako je saopšteno razvio samostalno Tehničko remontni zavod u Bratuncu uz finansijsku podršku Vlade RS.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako se moglo videti vozilo " Despot" konfiguracije je 4x4, opremljeno daljinski upravljivom borbenom stanicom " DUBS) kalibra 12,7 mm i na bokovima ima bacače dimnih kutija.

Vozilo spada u konfiguraciju višenamenskih oklopnih vozila kako i srpski "Miloš" namenjen obavljanju širakog dijapazona misija i domena delokruga jedinica policije. Osnovni koncept vozila " Despot" verovatno se bazira na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona, prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dizajn vozila „Despot“ verovatno podrazumeva V-oblik platforme i pokretne podne oplate. Vozilo verovatno poseduje STANAG 4569 3 nivo zaštite (Štiti od pancirnog metka 7,62x51 mm sa zrnom od volfram-karbida sa daljine od 30 m pri brzini (zrna) od 930 m/s). Platforma 4x4 "Despota" čini idealnim za različite uloge: komandno vozilo, komandno
vozilo artiljerije, vozilo za lansiranje protivoklopnih raketa, artiljerijsko izviđačko i osmatračko vozilo sa osmatračkim i komandnim sistemima i sanitetsko.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Cena ovakvih vozila u svetu se kreće između 150-200.000 dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve