GENERALNI SEKRETAR NATO STOLTENBERG: Makedonija će dobiti poziv, ali ulaska u Alijansu nema bez ispunjavanja dogovora s Grčkom

GENERALNI SEKRETAR NATO STOLTENBERG: Makedonija će dobiti poziv, ali ulaska u Alijansu nema bez ispunjavanja dogovora s Grčkom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg (AP Photo/Virginia Mayo)


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da očekuje da lideri zemalja članica Alijanse na samitu 11. i 12. jula pozovu Makedoniju da počne razgovore za članstvo, preneli su skopski mediji.

“Vrata NATO su otvorena, a vi ste na pragu”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinara sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom u sedištu NATO, prenose mediji.

Govoreći o rokovima, generalni sekretar NATO je rekao da će Makedonija postati članica kada završi sve obaveze iz dogovora sa Grčkom oko imena.

“Kad budu ispunjene sve obaveze iz tog dogovra postaćete članica. Bez ispunjavanja dogovora nećete moći da postanete deo NATO”, rekaio je Stoltenberg koji je pozdravio sprazaum o rešavanju dvoipodecenijskog makedonsko-grčkog spora kao ogromno dostignuće i primer za druge zemlje u regionu.

Premijer Zoran Zaev je rekao da je na mapi NATO video mesto njegove zemlje i gde treba da bude podignuta makedonska zastava kao 30. članice, ističući da Makedonija očekuje i zvanični poziv da to postane.

“To čekamo od 2008. godine, kada je konstatovano da smo postigli standarde. Od tada učestvujemo u misijama NATO za suzbijanje globalnih terorističkih i ekstremističkih pretnji”, rekao je makedonski premijer.

Zaev je rekao da u politici njegove vlade posebno značajno mesto ima regionalna saradnja.

“Dogovor sa Grčkom je podstakao naš prijem u Alijansu i naša zemlja dobija mesto koje zaslužuje. Sa Grčkom smo izgradili prijateljstvo. Sa Bugarskom smo napravili dogovor koji je dugo odlagan i postigli smo i ekonomsku saradnju”, rekao je on.

Zaev je dodao da očekuje da će članstvo u NATO Makedoniji doneti i jači ekonomski rast, jer iskustva govore da su zemlje članice alijanse “snažni promotori ekonomskog rasta”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar