GLAS AMERIKE: Makedonija sve više destinacija za političke stratege Kremlja i ideologe moskovske pravoslavne misije

GLAS AMERIKE: Makedonija sve više destinacija za političke stratege Kremlja i ideologe moskovske pravoslavne misije

foto Printscreen Youtube


Makedonija je sve više destinacija za političke stratege Kremlja, ideologe ruske izuzetnosti i moskovske pravoslavne misije u slovenskom svetu i Evroaziji, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Pod naslovom “Analiza dezinformacija: Hoće li Makedonija postati ruski satelit”, VOA navodi da, kao i u Ukrajini, stratezi ruskog informacionog rata identifikuju postojeće slabe tačke u zemlji koja se našla na meti, i predstavljaju ih na način da promovišu interese Moskve.

U Makedoniji, stratezi Kremlja ističu u svojim publikacijama postojeća etnička i politička pitanja koja obuhvataju albansku manjinu, ali i pitanja koja prate evroatlanstke aspiracije Makedonije, navodi se u tekstu koji je originalno obljavljen na vebsajtu za proveravanje činjenica, zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa (www.polygraph.info).

Prema Makedonskom servisu Glasa Amerike, ključni strateg u ruskom informacionom ratu u Makedoniji je Leonid Savin, koji je krajem maja obučavao 50 pripadnika.

“Jedinstvene Makedonije”, ultradesničarske stranke koja se protivi promeni imena Makedonije i doživljava put zemlje prema NATO i EU kao kraj makedonske državnosti i nezavisnosti.

U tekstu se navodi da je Savin “komesar Evroazijske omladinske unije”, krila ruske ultranacionalističke Evroazijske unije, pokreta koji su stvorili Aleksander Dugin i njegovi ideološki saradnici i da je jedan deo platforme te unije pod nazivom “Naš neprijatelj” u potpunosti posvećen SAD.

Taj odeljak se završava paragrafom u kojem piše: “Naša Unija ima apsolutnog neprijatelja. To su SAD. One su alfa i omega naše mržnje”, prenosi VOA.Pored bliskosti s Aleksanderom Duginom, ostale Savinove veze dodatno ga identifikuju kao ključnu figuru ekspanzionističke politike Kremlja.

Savin se navodi kao glavni urednik dve agencije, Katehon i Geopolitika, i kao redovni saradnik državnog Fonda za stratešku kulturu.

Katehon je vebsajt koji je osnovao i finansira ;Konstantin Malofejev, ;ruski multimilioner, koji je pod sankcijama SAD zbog svoje logističke, finansijske, ideološke i materijalne podrške ruskim operacijama na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je, medjutim, ; tek mali deo Malofejevljevih geopolitičkih interesa. ;Istraga nemačkog nedeljnika Cajt (Die Zeit) 2015. godine otkrila je veze koje su Malofejev i Dugin imali sa vodećim grčkim političarima, a čitav trag na kraju vodi do sve do predsednika Rusije.

Malofejev, Dugin i ostali navodno su učestvovali i u pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine, ali i nekoliko drugih tajnih ruskih operacija na Balkanu, dodaje se u analizi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar