Region
13.11.2018. 18:32
R.E./B92/Tanjug

GRUEVSKI SE OGLASIO: U Budimpešti sam i zatražio sam politički azil u Mađarskoj, uvek ću ostati veran Makedoniji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon što je nestao pre pet dana, zbog zatvorske kazne na koju je osuđen, bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski javio se iz Budimpešte.

Makedonski premijer Zoran Zaev kaže da se te informacije proveravaju.

“Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj“, napisao je Gruevski na svom profilu na Fejsbuku. On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje smrću.

Nije, međutim, jasno kako je došao do Mađarske, budući da je pod posebnim merama obezbeđenja zbog procesa koji se protiv njega vode, ali i činjenice da mu je pasoš oduzet još u julu prošle godine.

“Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti“, poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu, nakon što nisu uspeli da mu uruče poziv na izdržavanje pravosnažne kazne zatvora od dve godine zbog malverzacija prilikom kupovine blindiranog "mercedesa".

Naime, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi se na poternici zbog neodazivanja na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u okviru "afere mercedes".

Do sada nije bilo poznato gde se nalazio Gruevski, koji se pojavljuje kao osumnjičeni u još tri slučaja koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo.

Advokatski tim koji zastupa Gruevskog ranije danas je saopštio da je predsednik Đorđe Ivanov "poslednja šansa" njihovom klijentu da izbegne dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ivanov se, međutim, za sada nije oglašavao, ni nakon prošlonedeljenih poziva grupe građana da pomiluje bivšeg premijera.

Makedonska policija pretražila je u ponedeljak kuću bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a biće pretraženo još nekoliko lokacija, izjavio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Makedonski premijer Zoran Zaev kaže da treba utvrditi da li je bivši premijer Nikola Gruevski napustio Makedoniju kako bi se znalo da li je u bekstvu ili nije, prenosi makedonska televizija Telma.

"Ne znamo da li se radi o bekstvu ili ne. To treba da se utvrdi, da bi se konstatovalo da je Gruevski napustio Makedoniju", rekao je premijer Zaev novinarima.

Zaev je još jednom ponovio da vlast nema namere da se meša u rad sudskog sistema i apelovao je da se niko ne meša u rad institucija.

"Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda", rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima.

Zaev je takođe rekao da ne može da utvrđuje ko je odgovoran, jer institucije postupaju onako kako se i do sada radilo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve