HAOS U BANJALUCI, BLOKIRAN TRG KRAJINE: Policija uhapsila Davora Dragičevića, oca nastradalog Davida

HAOS U BANJALUCI, BLOKIRAN TRG KRAJINE: Policija uhapsila Davora Dragičevića, oca nastradalog Davida


Policija Republike Srpske jutros u Banjaluci privela Davora Dragičevića, oca stradalog mladića Davida Dragičevića, potvrdio je za “Kliks” advokat Ifet Feraget. Uhapšena je i Dragičevićeva bivša supruga i majka nastradalog momka Suzana Radanović. Policija obezbeđuje Trg Krajine. Aktivisti grupe “Pravda za Davida” napali jednog policajca.

Dragičević je priveden zbog toga što je juče odbio da primi poziv na saslušanje zbog ugrožavanja javne bezbednosti.

Uhapšena je i Dragičevićeva bivša supruga i majka nastradalog Davida, Suzana Radanović. Takođe su privedeni i zastupnik u NSRS Draško Stanivuković i predsednik opozicione PDP Branislav Borenović, javio je Kliks.

Navodi se da je Stanivuković priveden nakon što je pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim privedenim osobama.

Pojedini mediji javili su da je Dragičević povređen prilikom hapšenja, ali RTRS prenosi da ta informacija nije tačna te da je on pregledan u UKC gde je ustanovljeno da mu ruka nije slomljena.

Kliks piše da je MUP RS pre nekoliko dana saopštio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i Stanivuković, podnete krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. decembra, u vreme održavanja posebne sednice na kojoj je izabrana nova vlada.

Prema navodima policije, članovi grupe “Pravda za Davida” postupili su suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS. Takođe, kako su naveli, nastavlja se policijski rad s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Članovi grupe “Pravda za Davida” 17. decembra su izneli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovog izbora Dragana Lukača za ministra unutrašnjih poslova RS.

Trg Krajine pod opsadnom policije

Na banjalučkom Trgu Krajine je sve veći broj specijalaca i pripadnika Jedinice za podršku Policijske uprave Banjaluka nakon što su građani počeli da se okupljaju zbog privođenja Davora Dragičevića.

Trg je obeležen žutom trakom, koju je, kako prenose Nezavisne novine, u jednom trenutku presekao Draško Stanivuković, pa ga je policija udaljila sa lica mesta.

Na Trgu je došlo do incidenta kada je aktivista grupe “Pravda za Davida”, novinar Miljan Kovač napao jednog policajca, prenosi RTRS.

 

Crnadak optužio vlast RS za represiju nad građanima

Odlazeći ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak optužio je vlasti u Republici Srpskoj da sprovode, kako je naveo, totalnu represiju nad građanima.

“Ovo je kontinuitet sulude politike koju vodi Vlada Republike Srpske još od prethodnog mandata. Odlučili su da sada, kada je formiran novi saziv Vlade RS, sprovedu totalnu represiju prema ljudima koji samo traže istinu”, ukazao je Crnadak.

Za večeras je u Sarajevu u 19 sati ispred Zemaljskog muzeja najavljen skup podrške Davoru Dragičeviću, a organizator okupljanja je porodica stradalog Dženana Memića.

Delegacija EU traži objašnjenje za hapšenja

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izrazile su duboku zabrinutost današnjim dešavanjima u Banjaluci.

Od MUP-a traže hitno objašnjenje za hapšenje osoba povezanih sa pokretom “Pravda za Davida”.

“Budno pratimo razvoj situacije u Banjaluci i apelujemo na sve da ostanu mirni i uzdrže se od nasilja”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, ambasador Vigemark i ambasadori zemalja članica Evropske unije u BiH nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem i tom prilikom pozdravili njihove napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti njihovih sinova.

“Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspeli da izazovu više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka”, navodi se u saopštenju i dodaje da današnji razvoj događaja “šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH”.

Dvadesetjednogodišnji student iz Banjaluke David Dragičević nestao je u martu. Nakon nekoliko dana, njegovo telo pronađeno je kod tvrđave Kastel, a prvobitna policijska istraga pokazala je da je smrt nastala utapanjem.

Nakon toga, tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv N. N. lica zbog sumnje na ubistvo.

Davidova smrt dovela je do višemesečnih protesta u Banjaluci, a Fejsbuk grupa koja organizuje proteste broji više od 260.000 članova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar