HRVATSKA: Ekshumirani ostaci devet žrtava “Oluje”

HRVATSKA: Ekshumirani ostaci devet žrtava “Oluje”

Foto: Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije


Na području Ličko-senjske županije ekshumirani su posmrtni ostatci devet žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.

To je saopštila Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Nadležni organi Hrvatske su danas završili proces ekshumacija sa registrovanih grobnih mesta, navodi se u saopštenju, i dodaje da je proces ekshumacija na tom području trajao je dva radna dana.

U saopštenju se precizira da su na Pravoslavnom groblju u Vodoteču ekshumirana su tri lica, na Gradskom groblju u Otočcu (pravoslavni deo) jedno lice, na Mesnom (pravoslavnom) groblju u Doljanima – dva , i na mesnom groblju u Rudopolju tri lica.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Prema podacima Komisije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu, od ukupnog broja ekshumiranih, 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Republikom Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama su svojstvu posmatrača prisustvovli predstavnici Komisije za nestala lica.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a posebno za članove porodica nestalih lica, ističe se u saopstenju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar