HRVATSKA POSLALA SPECIJALCE NA GRANICU SA BIH: Plenković najavio zaštitu države od ilegalnih migranata

HRVATSKA POSLALA SPECIJALCE NA GRANICU SA BIH: Plenković najavio zaštitu države od ilegalnih migranata


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas povodom situacije na granici s BiH, gde oko 200 migranata pokušava da udje u Hrvatsku, da će Hrvatska štititi granicu od nezakonitih ulazaka i imigracije.

“Baš smo ministar policije Davor Božinović i ja razgovarali o tome, reč je o graničnom prelazu Maljevac, pojačane su snage granične policije i poslata je i specijalna policija“, rekao je Plenković novinarima u Makarskoj.

On je istakao da će Hrvatska kao i dosad štititi svoju granicu „od nezakonitih ulazaka i imigracija poštujući sve elemente graničnog prava, humanitarnog prava i međunarodnog prava”, prenela je N1 televizija.

Ministar policije Davor Božinović rekao je novinarima da nije bilo ulaska hrvatske policije na teritoriju BiH “niti će biti niti za time postoji potreba”.

“Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija”, objasnio je Božinović.

On je rekao da zbog jučerašnje lažne vesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabeleženo “pojačano kretanje” migranata i na granici sa Srbijom, što je “srpska policija uspešno rešila”, prenosi Hina.

Božinović je dodao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da “situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte”.

On je istakao i da je hrvatska policija na granici “vrlo spremna, opremljena i obučena” i ima je u svakom trenutku koliko treba da bi zaštitila interes Republike Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da su dvojica policajaca lakše povredjena kada je grupa migranata koja nije uspela da predje granicu policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

Prema izveštajima N1 televizije, granični prelaz Maljevac zatvoren je za saobraćaj zbog velike grupe stranih migranata, njih oko 250, okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prelaza između BiH i Hrvatske.

Na granični prelaz stiglo je 50-tak pripadnika hrvatske specijalne policije, a nadleće ga i policijski helikopter.

Situaciju na terenu obezbedjuju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, s obzirom na to da se migranti i dalje nalaze na teritoriji BiH.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar