Hrvatska: Srbija manipuliše i plasira lažne podatke u UN

Hrvatska: Srbija manipuliše i plasira lažne podatke u UN

Foto: YouTube screenshot


Hrvatska je optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu, koju je danas u sedištu Ujedinjenih nacija otvorio potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, “manipuliše i plasira lažne podatke”. Kako je navedeno, Srbija stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u “propagandne svrhe”.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, prenela je agencija Hina navode Ministarstva.

U saopštenju dostavljenom hrvatskoj novinskoj agenciji, Ministarstvo nije navelo koji su za njih sporni delovi izložbe, ali su, dodaje se, upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava da uklone “najgrublje falsifikate”. Agencija Hina podseća da se od izložbe ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njeno održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvata.

“Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata i najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da organizovanje izložbi na takav način „ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi” i ukazalo da o izložbi nisu bili ni informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar