Region
21.03.2019. 15:02
R.E./Beta

HRVATSKI PREMIJER: Presuda Karadžiću prilika za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike

andrej-plenkovic.png

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je danas nadu da će presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za neke od najstrašnjih zločina posle Drugog svetskog rata, poput genocida u Srebrenici, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim porodicama.

On je na sednici Vlade izrazio žaljenje zbog toga što žalbeno veće suda u Hagu presudom nije utvrdilo njegovu povezanost s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ, kao i odgovornost za genocid u drugim opštinama BiH, osim u Srebrenici.

"Držimo da je presuda Radovanu Karadžiću još jedna prilika za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode i u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovečnosti", rekao je Plenković.

Vlada Hrvatske sinoć je u saopštenju pozdravila kaznu doživotnog zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću uz žaljenje što žalbeno veće suda u Hagu nije povezalo Karadžića s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ pod vodstvom Slobodana Miloševića.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović napisala je juče na Tviteru da ta presuda mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve