KAKO JE BIH PRODAVALA MUNICIJU SAUDIJSKOJ ARABIJI: Britanci pokrenuli istragu ko je prodao 30 miliona metaka

KAKO JE BIH PRODAVALA MUNICIJU SAUDIJSKOJ ARABIJI: Britanci pokrenuli istragu ko je prodao 30 miliona metaka

Foto: MUP Srbije


Odbor za kontrolu naoružanja Parlamenta Velike Britanije otvorio je istragu čiji je cilj utvrditi pod kojim okolnostima je Saudijskoj Arabiji isporučeno 30 miliona komada metaka proizvedenih u fabrikama u Bosni i Hercegovini, prenela je Balkanska istraživačka mreža sa sedištem u Sarajevu.

Ovaj portal  na svojim je mrežnim stranicama objavio kako je odbor britanskog parlamenta u sredu od Vlade u Londonu formalno zatražio dokumentaciju koja bi pojasnila okolnosti transakcije koju smatraju problematičnom, jer sumnjaju kako je deo municije poreklom iz Bosne i Hercegovine na ovaj način završio u rukama oružanih grupa poput Islamske države Iraka i Levanta, prenosi Hina, a objavila je Al Džazira.

Fokus istrage je na dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanim tokom 2016. godine.

Slučaj je otvoren kada su od vlasti Velike Britanije dvojica posrednika sa sedištem u toj zemlji zatražila dopuštenja za posredovanje u provedbi bosanskohercegovačko-saudijskog dogovora o kupoprodaji municije.

Britanske vlasti su, nakon višemesečnog razmatranja, odbile dati tražene saglasnosti, ali je municija iz Bosne i Hercegovine i bez britanskih posrednika našla put do Saudijske Arabije, i to u novembru 2015. i januaru 2016. godine.

Britanske vlasti su procenile, navodi BIRN, kako postoji “neprihvatljivi rizik” da će meci završiti u pogrešnim rukama, jer su sumnjali da je njihov krajnji korisnik Saudijska Arabija, kako je to predstavljeno u dokumentima.

BIRN podseća kako je “poznato” da je Saudijska Arabija ranije preusmeravala municiju i oružje iz balkanskih zemalja svojim saveznicima u Siriji i Jemenu i dovođena je u vezu s dostavljanjem oružja oružanim grupama.

Polovina pošiljke iz Bosne i Hercegovine se sastojala od metaka za automatsku pušku “kalašnjikov” (AK-47), oružje koje saudijske bezbednosne snage ne koriste često, ali uobičajeno je na ratištima Sirije i Jemena.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar