KUM NIJE DUGME: Nikola Peković preuzeo milionski dug Duška Šarića

KUM NIJE DUGME: Nikola Peković preuzeo milionski dug Duška Šarića


Bivši košarkaš Nikola Peković preuzeo je obavezu da banci vrati dug od 1,15 miliona evra svog venčanog kuma Duška Šarića i tako ponovo podstakao brojne sumnje o poslovnoj saradnji sa porodicom iz Pljevalja.

Kako pišu podgoričke „Vijesti“, radi se o kreditu koji je Šarićeva firma „Mat company“ uzela od Hipo Alpe Adria Development. Prema listi nepokretnosti u koju su „Vijesti“ imale uvid, hipoteka banke da će kredit biti vraćen ustupljena je Pekoviću notarskim ugovorom zaključenim u aprilu. Banka je upisala hipoteku na benzinsku stanicu, perionicu i poslovne prostore „Mat company“ u Pljevljima. U avgustu je i upisan teret na vredne nekretnine.

„Hipoteka u korist Hipo Alpe Adria Development, sada ustupioca, radi duga ‘Mat company’ od 1.157.951,94 prenosi se na prijemnika Peković Nikolu“, navodi se kao teret u katastarskoj evidenciji.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, „Mat company“ su osnovali Jovica Lončar i firma „Matenico LLC“ sa sedištem u američkom gradu Delaveru, iza koje stoje Šarići – Duško i njegov brat Darko, optužen u Srbiji za milionski šverc narkotika.

Duško Šarić je uhapšen 16. novembra 2010. godine u Pljevljima, nakon što su italijanske vlasti izdale nalog u međunarodnoj akciji „Loptice“, a Lončar je lišen slobode u maju 2011. godine u Podgorici. U pritvoru su bili do 22. aprila 2014. godine pod optužbom da su oprali 19 miliona evra stečenih prodajom narkotika.

Duško Šarić i Lončar pravosnažno su oslobođen 17. maja ove godine, nakon punih sedam godina sudskog procesa. Njih dvojica su potom podneli Osnovnom sudu u Pljevljima tužbu protiv države, kojom traže isplatu 400.000 evra odštete zbog neosnovanog pritvora.

S druge strane, Nikola Peković je godinama u prijateljskim vezama sa Duškom Šarićem, koji ga je pre dve i po godine venčao u bečićkom hotelu „Mediteran“.

Nakon toga, kako pišu „Vijesti“ počela je i poslovna saradnja, pa je Peković prošlog leta za 8,5 miliona evra kupio hotel „Mediteran“, dok je krajem jula prošle godine potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme „Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su mediji u Srbiji povezivali sa Darkom Šarićem. Bivši košarkaš je kupio i budvansku firmu „Top hill“, koja gazduje istoimenom diskotekom na brdu Topliš, iznad Budve, kao i kotorskim klubom „Maximus“. I ta kupovina se u javnosti smatra poslovnom saradnjom sa Šarićima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar