Lideri opozicionih stranaka podneli ostavke

Lideri opozicionih stranaka podneli ostavke

Foto: Marko Đoković /Ekspres


Lideri mađarskih opozicionih stranaka, koje su prešle cenzus i ušle u parlament, podneli su ostavke nakon objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora.

Prema tim rezultatima je stranka premijera Viktora Orbana odnela veoma ubedljivu pobedu.

Kako je prenela agencija MTI, prvi je ostavku podneo predsednik stranke Jobik Gabor Vona, a potom su to učinili i kolider stranke LMP Akos Hadazi i predsedništvo Socijalističke partije.

Vona je ostavku podneo nakon objavljivanja preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora, po kojima je ta stranka osvojila oko 20 odsto glasova i 27 mesta u parlamentu.

“Cilj Jobika – pobeda na izborima i da se prisili promena u Vladi nije postignut. Fides je pobedio. Pobedio je ponovo. Želeli smo da ovako visoki izlazak donese drugačiji rezultat, ali su ljudi odlučili ovako”, rekao je Vona.

Nakon objave prvih rezultata, ostavku je podneo i Akos Hadazi, kolider LMP, stranke koja je zauzela četvrto mesto i osvojila 6,82 glasova, odnosno sedam mandata u parlamentu.

On je, međutim, agenciji MTI kazao da neće vratiti poslanički mandat.

Ostavku je ponudilo i predsedništvo Socijalističke partije, koja je na izborima nastupila u koaliciji sa strankom “Dijalog za Mađarsku”, koja je osvojila treće mesto sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata.

Lider socijalista Đula Molnar izjavio je da je stranka spoznala volju birača i da se smatra odgovornim za ishod izbora.

Stranka aktuelnog premijera Viktora Orbana Fides, prema procenama, osvojila je dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od 199 mesta u mađarskom parlamentu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar