MAKEDONSKA DRŽAVA: Izvinjenjavamo se Kalidu al Masriju i žalimo zbog CIA otmice

MAKEDONSKA DRŽAVA: Izvinjenjavamo se Kalidu al Masriju i žalimo zbog CIA otmice

foto Printscreen Youtube


Makedonija se zvanično izvinila Kalidu al Masriju, nemačkom državljaninu, kojeg je 2003. godine na zahtev američke Centralne obaveštajne agencije uhapsila i držala zatočenog 24 dana, pre nego što su ga Amerikanci odveli u tajni zatvor u Avganistanu, saopštio je Fond za otvoreno društvo.

Makedonski ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov je, u pismu datiranom 28. marta, izrazio “iskreno izvinjenje i bezrezervno žaljenje” zbog “nedoličnog postupka” makedonskih vlasti, koje su rezultirale “nemerljivim i bolnim iskustvom, kao i teškim fizičkim i mentalnim posledicama”.

Otmica Kalida al Masrija, koga su makedonske vlasti 31. decembra 2003. godine uhapsile na graničnom prelazu sa Srbijom, jedan je od ključnih slučajeva u višegodišnjoj borbi boraca za ljudska prava protiv kontroverznog američkog programa zatvaranja navodnih radikalnih islamista posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Al Masri je proveo 24 dana u sobi jednog skopskog prenočišta, pre nego što su ga agenti CIA, tajnim letom, prebacili u Avganistan. Posle četiri meseca provedena u tajnom zatvoru, CIA je ustanovila da je “uhapšen pogrešan čovek”, a Al Masri je prebačen u Albaniju, gde su ga nepoznate osobe izbacile iz automobila u gudurama na severu zemlje.

Kalid al Masri je, kasnije, tužio Centralnu obaveštajnu agenciju i Makedoniju zbog otmice, a Evropski sud za ljudska prava dodelio mu je obeštećenje u iznosu od 50.000 evra, koje je platila makedonska vlada. Tužbu protiv CIA, od koje je tražio 75.000 dolara, Al Masri je izgubio.

Hronika jedne otmice

Al Masri je 31. decembra 2003. godine uhapšen na srpsko-makedonskoj granici na izričit zahtev CIA, nakon čega je 24 dana držan u motelu “Skopski merak”, nakon čega je drogiran i jednim od čuvenih tajnih letova američkih obaveštajaca prebačen u Avganistan.

Suštinu priče o hapšenju Al Masrija predstavlja greška američkih obaveštajaca, jer je CIA pogrešno identifikovala ovog nemačkog državljana libanskog porekla kao osobu koja održava kontakte sa radikalnim islamistima u Ulmu.

Al Masri je krajem decembra 2003. otputovao u Makedoniju, gde je nameravao da provede Novu godinu i eventualno da kupi automobil, ali su ga već na granici uhapsili pripadnici makedonske tajne službe u odveli u motel, koji se nalazio nedaleko od američke ambasade u Skoplju.

O ovom slučaju svedočilo je osoblje motela “Skopski merak”, a javnosti su bili dostupni i detalji i dokumenti vezani za tajni let “boinga” 737, kojim je prebačen u Avganistan.

Avion je u Skoplje sleteo 23, januara u 21.30 časova iz Palma de Majorke, a sa skopskog aerodroma je za Kabul poleteo u dva izjutra narednog dana, sa “samo jednim putnikom”.

Al Masri je, psole nekoliko meseci provedenih u zatvoru u Avganistanu, izbačen iz automobila na severu Albanije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar