MAKEDONSKI PREMIJER ZAEV: Veliki podvig Svetog Save nas inspiriše

MAKEDONSKI PREMIJER ZAEV: Veliki podvig Svetog Save nas inspiriše

Foto Nemanja Jovanović


Premijer Makedonije Zoran Zaev ocenio je da su u istoriji čovečanstva retki podvizi kao što je podvig prosvetitelja, humaniste i državnika Svetog Save i istakao da je njegovo delo inspirativno.

“Zato kada se govorilo da njegovo delo ispiriše pred nama imamo naše opredeljenje građana Republike Makedonije da gradimo i negujemo jedno društvo za sve”, rekao je Zaev,To je, kako je istakao, društvo različitih građana u kojem se afirmiše međusobno poštovanje etničkih zajednica u Makedoniji, sa istovremenim priznavanjem etničkih, nacionalnih, verskih i kulturnih razlika.

“U tom našem zajedništvu, koje se gradilo vekovima, sa značajnim doprinosom učestvuje i srpska zajednica u Republici Makedoniji, koja to radi ugledajući se na velikog sveca Svetog Savu”, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, veliko delo duhovnika i prosvetitelja Svetog Save je temelj na kojem se izdižu tradicija, kultura i vrednsti naroda kojem pripada i koji ga je sa pravom prihvatio i slavi ga kao duhovnog roditelja.

“Iz dubine njegove vere i iskrene posvećenosti pracvoslavnom hrišćanskom etosu i podvigu, dolaze njegova ostvarenja u državničkim i pravnim poslovima, u diplomatiji, njegovo nasledje u obrazovanju, u medicini”, rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev na Svečanoj svetosavskoj akademiji sinoć u Skoplju. Toj akademiji je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Kako je Zaev istakao, jednom rečju se može reći da je Sveti Sava duhovnik i obrazac na koji se ugledaju pripradnici srpskog naroda kada u svojoj duhovnoj zrelosti biraju matricu za svoj lični karakter, a time i za karakter naroda kojem pripadaju.

“I ne samo srpski narod. Njegova veličina je izrasla iz nejgovih korena i pripadnosti slavnoj srpskoj lozi Nemanjića. Ali njegovo delo i posebno njegovo samožrtvovanje da se odrekne zemljskih blaga i prihvati pravoslavlje i Hrista kao svoj život, opredelenje i delovanje, napravila su da Sveti Sava pripada svim hrišćanima bez razlike u kojim državnim granicama žive. Zato što je on tako pripazio na sve – kao svoju braću, a ne kao stranac strancima”, rekao je Zaev.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar