MIGRANTI NE ODUSTAJU PRONAŠLI NOVU BALKANSKU RUTU: Grčka, Albanija, Crna Gora, Trebinje, Bihać, Karlovac, reka Kupa-Slovenija

MIGRANTI NE ODUSTAJU PRONAŠLI NOVU BALKANSKU RUTU: Grčka, Albanija, Crna Gora, Trebinje, Bihać, Karlovac, reka Kupa-Slovenija

Foto Carina Srbije


Nova smrtonosna balkanska ruta, kojom se ilegalni migranti pokušavaju domoći Zapadne Evrope, a koja prelazi preko Crne Gore, BiH i Hrvatske, i dalje je živa.

“Iako se o toj ruti u javnosti malo govori, ona je sve aktivnija i odnosi sve više ljudskih života”, navodi se u reportaži Jutarnjeg lista. Hrvatske vlasti migrante koji u tu zemlju uđu iz severozapadne Bosne smatraju pojedinačnim slučajevima ilegalnih prelazaka državne granice, u Sloveniji misle da bi se moglo govoriti o novom kraku takozvane balkanske rute, dok su u BiH sigurni da je to nova ruta koju nazivaju “južna migrantska ruta”.

Ona iz Grčke skreće prema Albaniji, a iz Crne Gore, preko mesta Nudo, ulazi u Aranđelovo i Trebinje, u Hercegovini. Migranti zatim preko BiH, otvoreno javnim prevozom, autobusima i taksijima putuju do Velike Kladuše, nešto manje u Bihać.

Taj koridor kroz Hrvatsku ide kroz Karlovačku županiju, do slovenačke granice koja je udaljena svega oko 70 kilometara. U Sloveniju, na područje Bele krajine, odnosno Črnomelja, ulaze preko reke Kupe.

“Jutarnji list” konstatuje da, bez obzira na to kako ga nazivali, činjenice govore da je to novi pravac kojim se Zapada pokušavaju domoći nevoljnici iz bliskoistočnih, azijskih i afričkih zemalja.

Lani su ih u BiH evidentirali oko 800, sedam puta više u odnosu na prethodnu godinu. Tek svaki dvanaesti među njima je Sirijac, a prednjače Afrikanci (Alžir i Maroko) te Pakistanci i Avganistanci. Samo u Karlovackoj županiji su prošle godine uhvatili 202 migranta (u dve godine broj se učetvorostručio), a u januaru ove godine 21.

Broj osoba koje prolaze Hrvatskom zasigurno je višestruko veći od policijskih statistika, i to iz najmanje dva razloga, konstatuje se u tekstu.

Prvo, postoji određen broj koji nikad ne evidentira nijedna od triju zemalja, a drugo, ako BiH i Slovenija barataju brojkama koje su pet puta veće, jasno je da se sa njima mora računati i u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što kroz Hrvatsku putuju noću i mnogo opreznije, danju se skrivaju, a sve zbog straha od hrvatske policije, pa je u skladu s tim, i manji broj evidentiranih.

To potvrđuju i informacije slovenačke policije. Na području policijske uprave Črnomelj policajci su prošle godine evidentirali svega šest slučajeva u kojima je preko Kupe ilegalno ušlo 14 migranata. Samo u januaru i prvoj nedelji februara ove godine evidentirali su 22 slučaja i čak 112 migranata.

“Jutarnji list” navodi desetke slučajeva u kojima su meštani viđali grupe kako prolaze poljima i šumama, te provaljuju u vikendice tražeći zaklon od zime i policije. Barem dva slučaja završila su tragično.

Sve se to događa u zimskim mesecima, nepovoljnima za takvu vrstu putovanja. S obzirom na to, ali i na informacije iz Velike Kladuše gde su, uglavnom po privatnim objektima i u dve džamije, smeštene desetine migranata, a novi pristižu svakodnevno, Hrvatsku bi uskoro mogao zapljusnuti pravi migrantski talas, zaključuje zagrebački dnevnik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar