Region
30.12.2018. 15:25
R.E./Beta

MILORAD DODIK NA GODIŠNJOJ KONFERENCIJI ZA NOVINARE: Prošlu godinu obeležio specijalni rat stranaca protiv RS

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prošlu godinu obeležio "specijalni rat" protiv Republike Srpske i mešanje stranih faktora u dešavanja u BiH, a posebno u Republici Srpskoj.

"Protiv RS se vodio specijalni rat u kampanju, ali opšti izbori su protekli u demokratskoj i fer atosferi i pokazali opredeljenje za stabilnost i jačanje Republike Srpske", rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, u BiH su pre izbora bili prisutni britanski obaveštajci, a iz BiH su plasirane priče o postojanju paravojnih formacija u RS, što su preneli svetski mediji.

"Bile su to sve izmišljenje priče i specijalno dejstvo protiv RS. Vidljivo je bilo uplitanje stranaca u izbore, koji su izdvojili veliki novac za to", naveo je Dodik.

Srpski član BiH je naveo da će RS zadržati kurs vojne neutranosti, dodavši da nije spreman da preduzme bilo koju meru da promeni tu odluku.

Dodik je kazao očekuje da će BiH dobiti status kandidata u EU, a ponovo je istakao potrebu okončanja mandata OHR u BiH i izbacivanja stranaca sudija iz Ustavnog suda BiH.

On je naglasio da će se zalagati za fizičko sprečavanje ulaska migranata u BiH i za efikasna kontrola granice zemlje.

Dodik je još naveo da će se zalagati za regionalnu saradnju, ocenivši da Hrvatska i Srbija imaju pravo da, kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, prate stanje u BiH i vode računa o interesima hrvatskog i srpskog naroda u BiH.

"Zalažem se za što bolje odnose RS sa Srbijom, kao i ostalim zemljama", rekao je on.

Uprkos svim preprekama, naveo je srpski član Predsedništva BiH, RS je u ovoj godini razvijala ekonomiju, infrastrukturu, ima rekordan broj zaposlenih i povećala je penzije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve