MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH DRAGAN MEKTIĆ: Imamo problem sa migrantima iz Irana, jer im je Srbija ukinula vize

MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH DRAGAN MEKTIĆ: Imamo problem sa migrantima iz Irana, jer im je Srbija ukinula vize

, Foto: Printscreen Youtube


Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je u BiH primetan povećan broj migranata i da ova država ima ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana.

“Imamo ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a u BiH prelaze ilegalno, pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju”, kazao je Mektić na konferenciji za novinare posle sednice Operativnog štaba za pitanja migracija.

On je rekao da se BiH ne može mešati u stvari drugih država, ali da može tražiti da se omogući vraćanje Iranaca u Srbiju.

Ministar bezbednosti BiH je naveo da je u BiH od početka 2018. godine do danas ušlo 5.116 nelegalnih migranata, da je njih 4.526 iskazalo nameru za podnošenje azila, a da je njih 475 podnelo zahtev za azil.

Mektić je dalje rekao da pojedini političari iznose pogrešne brojke zarad ostvarivanja jeftinih političkih poena.

“Neki pričaju i o 60.000 migranata. Vrhunac te gluposti je kada sam polemisao sa poslanikom SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikolom Špirićem o izvoru njegovih podataka o desetinama hiljada migranata. On je rekao da je to čuo od svojih kolega profesora. Eto, to je njemu relevantan podatak”, rekao je on.

Ministar bezbednosti BiH je još naveo da je od početka godine 3.300 migranata zatečeno na granici pri pokušaju ulaska u BiH i da su oni su vraćeni nazad u države iz kojih su dolazili.

On je odbacio sve spekulacije o planu naseljavanja migranata sa Bliskog istoka na teritoriji BiH.

“To je izmišljotina. To se ne može dogoditi i neće se desiti”, istakao je Mektić.

On je najavio je da će 7. juna u Sarajevu biti održana medjunarodna konferencija o migracijama na koju su pozvane sve zemlje Jugoistočne Evrope, uključujući Austriju i Madjarsku.

“Na tom sastanku postavit ću pitanja na koja treba dati odgovore. A to je hoćemo li biti korektni i iskreni i hoćemo li se boriti protiv migracija ili kako ćemo prebacivati problem u tudje dvorište. Ja imam informacije da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranata. Od kud ih onda kod nas pet hiljada”, kazao je je Mektić.

Pitanje je, dodao je, kako onda BiH, Srbija, Hrvatska, Madjarska i Austrija imaju problem, a “ove dole zemlje nemaju”.

Istakao je da će predložiti jednu tačku na kojoj će se presjeći migracije, dodavši da je najlogičnije da to bude u Grčkoj.

Mektić je kazao da BiH neće pristati na to da se migracije preseku na granici BiH i Hrvatske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar