Region
20.03.2019. 18:27
R.E./Beta

MISIJA OEBS POZVALA SE STRANE U BIH: Uzdržite se zapaljive retorike posle presude Karadžiću

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef misije OEBS u BiH Brus Berton izjavio je da današnja presuda Radovanu Karadžiću predstavlja još jedan ključan korak ka privodjenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Pre svega, naše misli su sa porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnosti", naveo je Berton.

On je ocenio da je utvrdjivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne važnosti za izgradnju trajnog mira u BiH, poštovanje vladavine prava i jačanje medjunarodne sudske prakse.

"Uporedo sa naporima Haškog tribunala, pravosudne institucije u BiH kontinuirano rade na ostvarenju tih ciljeva, te su do danas pred domaćim sudovima procesuirane stotine počinilaca ratnih zločina", naveo je šef misije OEBS u BiH.

Prema njegovim rečima, pravosudju u BiH potrebna je podrška da bi nastavilo da radi na predmetima ratnih zločina na nezavisan i nepristrasan način, oslobodjeno od političkih napada ili pokušaja vršenja neprimerenog uticaja.

Misija OEBS u BiH pozvala je sve gradjane BiH u zemlji i inostranstvu, a posebno političke i stranačke lidere, medije, zvaničnike lokalnih vlasti, verske lidere i aktiviste u lokalnim zajednicama, da poštuju presudu Karadžiću i da se uzdrže od zapaljive retorike koja vodi ka podelama.

"Samo se zajedničkim ulaganjem svih u proces pomirenja može postići stabilnost i bezbjednost u Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopštenju Misije OEBS.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve