MITROPOLIT AMFILOHIJE PISAO POSLANICIMA CRNOGORSKOG PARLAMENTA: Ne glasajte za Podgoričku skupštinu

MITROPOLIT AMFILOHIJE PISAO POSLANICIMA CRNOGORSKOG PARLAMENTA: Ne glasajte za Podgoričku skupštinu

Foto: Printscreen Youtube


Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije uputio je pismo poslanicima u Skupštini Crne Gore u kome ih je pozvao da ne glasaju za predlog rezolucije o Podgoričkoj skupštini jer se time, kako tvrdi, unose nove podele i nestabilnost u crnogorsko društvo, objavili su podgorički mediji.

Predlogom te rezolucije, o kojoj će parlament raspravljati u četvrtak, poslanici vladajuće većine tražili su da se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglase politički štetnim i suprotnim interesima države Crne Gore. Oni su u obrazloženju svog predloga naveli da je konstituisanje Podgoričke skupštine bio instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije , međutim, smatra da se tom rezolucijom ne može postići zadati cilj.

“Ovakva rezolucija ne da ne može postići svoj zadati cilj, već će samo produbiti postojeće podele i pojačati već ionako veliki potencijal nestabilnosti u crnogorskom društvu. Takodje, ne znamo kako ona može pomoći poboljšanju odnosa sa Srbijom budući da se pitanje Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo i ne dotiče srbijansko-crnogorskih odnosa, već je uzrok tenzija unutar Crne Gore medju ovdašnjim stanovništvom”, ocenio je Amfilohije u pismu poslanicima, koje medjutim nije javno objavljeno već pojedini mediji navode da su u njega imali uvid.

Amfilohije dodaje i da činjenica da će jedan deo poslanika u Skupštini izglasati rezoluciju, kojom će doneti vrednosni sud o dogadjajima od pre sto godina, ne može doprineti bilo kakvom pomirenju ili konsenzusu.

“Iako nam je svima u Crnoj Gori jasno da o njima nemamo svi jednako mišljenje. Da ne govorimo o tome da se u nekim od partija koje su činile, a i danas čine vladajuću skupštinsku većinu na čelu sa predsednikom države, do pre neku godinu mislilo dosta drugačije o ovom pitanju. Apelujemo na sve da ne koristimo ovako osetljive teme za dnevno-političko obračunavanje sa našom braćom, rođacima, kumovima, susedima”, navedeno je u pismu poslanicima.

Mitropolit Amfilohije je poručio i da se Srpska crkva ne slaže sa navodima predložene rezolucije, a posebno sa delom koji se tiče posledica odluka Podgoričke skupštine po ustrojstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Po ko zna koji put, pa evo i u ovoj rezoluciji, uzima se zdravo za gotovo to da je ujedinjenje izvršeno ukazom kralja Aleksandra”, naveo je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar