Region
03.08.2018. 12:52
ekspres

NA RED STIGLA I PODELA POKRETNE VOJNE IMOVINE BIVŠE JNA: Hrvatska traži jedrenjak " Jadran", ko će podeliti migove i tenkove M-84?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija raspala se pre nešto više od 27 godina. Imovina bivše zajedničke države je uglavnom podeljena, osim vojne imovine, koja se stalno spominjala, ali niko nije napravio ni korak ka tome, usprkos potpisanom sporazumu o sukcesiji.

Najdalje se otišlo u podeli diplomatsko-konzularne imovine, odnosno nekretnina u kojima su bile smeštene ambasade bivše države, dok je po svim drugim stavkama nasledstva – od zlata i finansija, preko arhivske građe, do privatnog i zajedničkog vlasništva – podela jedva mrdnula s mesta.

Kako javlja Al Džazira ovih dana zvaničnici u Beogradu, uputili su poziv predstavnicima svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije da se u septembru okupe na sastanku Mešovite komisije za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine bivše SFRJ iz Aneksa A.

U slučaju da se ispostavi da je ova informacija tačna, predstavnici novonastalih država sastaju tim povodom, a sve je veoma zanimljivo u kontekstu činjenice da više od 80 posto pokretne i nepokretne imovine bivše države iz Aneksa A čini imovina bivše JNA.

Bilans imovine JNA procenjen je pre raspada na 70 milijardi dolara, od čega Hrvatska za sebe navodno potražuje više od 10 milijardi. Dve milijarde dolara duguje Hrvatskoj, Crna Gora, a oko osam milijardi Srbija,.

Oko nekretnina bivše JNA odavno nema spora jer je sporazumom o sukcesiji od pre 17 godina dogovoreno da ono što je u trenutku osamostaljenja zatečeno na teritoriju neke od država, i pripada njima. Pitanja pokretnina i vojne opreme, međutim, mora se rešiti dogovorom i posebnim aranžmanima među državama naslednicama, pa bi prvi sastanak Mešovite komisije za Aneks A trebao biti platforma za daljnju metodologiju rada.

Ako dođe do beogradskog sastanka o sukcesiji imovine bivše JNA, jedna od ključnih tema hrvatske strane na njemu će sigurno biti povraćaj školskog jedrenjaka "Jadran".

NE PROPUSTITE:

ZAOŠTRAVANJE NA LINIJI ZAGREB-PODGORICA: Hrvatska hoće da joj Crna Gora vrati jedrenjak ” Jadran”

BURA OKO JEDRENJAKA JADRAN: Zagreb ga traži od Podgorice, a najviše novca dao Beograd

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve