NATO DA ZELENO SVETLO: Aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u severnoatalnskoj alijansi

NATO DA ZELENO SVETLO: Aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u severnoatalnskoj alijansi

Foto printscreen Youtube


Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku u Briselu dali su zeleno svetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).Za ispunjavanje obaveza iz MAP-a najviše će biti zaduženi Savet ministara BiH, a posebno Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je za NATO najvažnija bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, da je Bosna i Hercegovina vredan doprinos operacijama NATO-a i da u potpunosti podržava njen put ka evroatlantskim integracijama.

Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u.

Prema MAP-u, zemlja koja želi da postane članica priprema svoj Godišnji nacionalni program (ANP), koji predstavlja NATO-u.

Na kraju godišnjeg ciklusa ministri spoljnih poslova i odbrane prezentuju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Savetom NATO, koji zatim procenjuje pojedinačan napredak u pripremama za članstvo.

Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu, kao i pravna pitanja.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine je 10. juna 2009. usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahteva BiH za Akcioni plan za članstvo, a zahtev je službeno uručen 2. oktobra 2009. godine u mandatu članova Predsedništva BiH – Nebojše Radmanovića, Harisa Silajdžića i Željka Komšića.

“Još jednom smo potvrdili našu predanost vrednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji djeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH”, napisao je Radmanović u pismu 2009. godine.

Radmanović je tada izabran u Predsedništvo kao kandidat Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da će on slediti odluku Narodne skupštine RS, koja je ranije izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnosti BiH.

On je potvrdio da je RS ranije razmatrala mogućnost ulaska u NATO, ali da su se od tada promenile geostrateške okolnosti u svetu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar