NATO I ZVANIČNO POSTAO ČUVAR NEBA CRNE GORE: Italijani i Grci od 5. juna započinju vazdušne patrole

NATO I ZVANIČNO POSTAO ČUVAR NEBA CRNE GORE: Italijani i Grci od 5. juna započinju vazdušne patrole

Foto Printscreen Youtube/military videos


NATO saveznici Italija i Grčka započinju 5. juna 2018. vazdušne patrole nad Crnom Gorom, navodi se u saopštenju koje je NATO juče izdao na svom internet sajtu.

Kako Crna Gora, koja se Alijansi pridružila juna prošle godine, nema svoje borbene avione, zatražila je da savez pomogne u obezbeđivanju svog vazdušnog prostora. Misije kontrole vazdušnog prostora (tzv. air policing) imaju zadatak da štite nebo onih saveznika koji nemaju svoje vazduhoplovne snage a širom Evrope trenutno postoji nekoliko ovakvih misija.

U saopštenju se dalje kaže da Crna Gora doprinosi zajedničkoj sigurnosti Alijanse obezbeđujući svoje trupe za misiju obuke NATO u Avganistanu i finansijsku podršku avganistanskim bezbednosnim snagama. Kao znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora a njihovi borbeni avioni će nastaviti da budu stacionirani u matičnim državama i poletati po potrebi.

NATO air policing je dugotrajna, rutinska misija za očuvanje integriteta vazdušnog prostora Alijanse, što je osnovni zadatak za kolektivnu odbranu saveza. Ova misija nije odgovor na bilo koju specifičnu pretnju, već je veoma bitna komponenta kako NATO pruža sigurnost svojim članovima.

Prema odredbama NATO, savezničke vazduhoplovne snage moraju imati najmanje dva lovca spremnih da dejstvuju 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, a u svakom trenutku se širom Evrope u visokoj pripravnosti nalaze desetine borbenih aviona.

Druga mogućnost je da saveznici bez vazduhoplovnih snaga zatraže višenacionalna rešenja za čuvanje njihovog vazdušnog prostora. Španija, Portugal i Francuska su trenutno deo tzv. Baltic Air Policing odnosno čuvaju nebo Litvanije, Letonije i Estonije. Italija takođe rutinski pomaže zaštiti slovenačkog vazdušnog prostora, dok britanski RAF učestvuje u vazdušnim patrolama nad Rumunijom.

NATO lovci poleću kako bi između ostalog pomogli vojnim ili civilnim vazduhoplovima koji se nalaze u nevolji, ili da presretnu one koji ne poštuju međunarodne uredbe o vazdušnom saobraćaju i prilaze vazdušnom prostoru NATO saveznika. Ovi vazduhoplovi često ne uspevaju da se pravilno identifikuju i komuniciraju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja kao i da poštuju planove letenja.

NE PROPUSTITE:

F-16 I JUROFAJTER NAD LOVĆENOM: Nebo nad Crnom Gorom čuvaće Grci i Italijani

EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ 2 – Crna Gora, Đetići u helikopterima

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar