Region
26.01.2018. 11:21
R.E./Glas Srpske

NEVIĐENO: BiH tužila samu sebe Sudu u Strazburu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH podnelo je, u ime povratnika u Kotorsko kod Doboja, apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH, što je do sada neviđen primer jer to faktički znači da je BiH tužila samu sebe, piše "Glas Srpske".

Povratnici u Kotorsko smatraju da su suočeni sa kršenjem imovinskih prava jer im je navodno sprečen pristup i onemogućeno korišćenje zemljišta.

Još zanimljivija je činjenica da je Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice, na čijem je čelu kadar SDA Semiha Borovac, za podnošenje tužbe angažovalo advokata na osnovu ugovora o delu, i za tu uslugu u oktobru 2016. godine isplatilo mu 3.000 KM, navodi "Glas Srpske".

Šef Kancelarije pravnog predstavnika Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je da je do sada neviđeno da državna institucija finansira privatnog advokata da tuži svoju državu Evropskom sudu za ljudska prava.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice je za tu uslugu (podnošenja apelacije) platilo 3.000 KM advokatu Nedimu Ademoviću. To ministarstvo je zaduženo da zastupa BiH u tom istom sudu jer pri njemu postoji kancelarija agenta za zastupanje BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. To znači da ministarstvo istovremeno finansira odbranu u slučaju svih apelacija protiv BiH u tom sudu, a s druge strane, finansira privatne tužbe u kojima je tužena BiH", navodi Radulj.

On smatra da je krajnja namera pokušaj da indirektno bude tužena Republika Srpska.

"U Evropskom sudu za ljudska prava pojavljuje se BiH kao tužena strana, a indirektno Srpska, jer se posledice takve tužbe direktno, finansijski i materijalno, odnose na Srpsku", rekao je Radulj.

On je najavio da će uputiti dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH i agentu BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u kojem će ih upozoriti da je to nezakonito.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve