NIŠTA OD TEHNIČKE VLADE: Zaev odbacio zahtev VMRO DPMNE

NIŠTA OD TEHNIČKE VLADE: Zaev odbacio zahtev VMRO DPMNE

Foto Nemanja Jovanović


Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da su apsolutno neprihvatljivi zahtevi opozicione VMRO DPMNE za tehničku vladu 100 dana pred izbore, za novog državnog tužioca i anketnu komisiju za ispitivanje referenduma.

Zaev je u Ohridu rekao da ostaje pri stavu da će narednih dana razgovarati s opozicionim poslanicima o mogućnosti podrške za izglasavanje ustavnih izmena o promeni imena države, predvidjenih dogovorom s Grčkom.

Vladajućoj koaliciji u parlamentu Makedonije za postizanje dvotrećinske većine za usvajanje ustavnih amandmana predvidjenih dogovorom s Grčkom potrebni su i glasovi najmanje devet poslanika koalicije opozicione VMRO DPMNE.

“Verujem da ćemo imati nekakav rezultat do kraja ove ili početkom naredne sedmice. Negde oko 10. oktobra je cilj kada gradjanima treba da saopštimo sledeće korake. Nadam se da ćemo moći da saopštimo da je obezbedjena potrebna dvotrećinska većina”, rekao je makedonski premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

To će, prema njegovim rečima, biti dobro za državu jer Makedonija neće izgubiti nepotrebne mesece, ali da svakako ostaje otvorena mogućnost da se novonastala situacija rešava vanrednim izborima.

Zaev je rekao da želi da dovrši sadašnji mandat pre svega zbog dobrobiti makedonske privrede i neophodnih reformi.

Na pitanje da li je razgovarao s liderom opozicionog VMRO DPMNE, Zaev je rekao da sa Hristijanom Mickoskim nema šta da razgovara i dodao da su ustavne izmene posao poslanika u parlamentu.

“U prošlosti smo dali kart blanš za tehničku vladu. Prihvatili smo zahteve za finansiranje političkih partija, formirali smo Državnu izbornu komisiju čiji je predsednik iz VMRO DPMNE. Zauzvrat apsolutno ne želi da razgovara o podršsci procesima koji su važni za Makedoniju”, rekao je Zaev.

Na pitanje da li postoji opasnost da opozicija bojkotuje izbore ako ne budu ispunjeni njeni zahtevi, Zaev je rekao da ne veruje u takvu mogućnost. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je izjava šefa britanske dilomatije koji je uporedio EU sa Sovjetskim Savezom, “nesmotreno koliko i uvredljivo”.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da EU ne bi trebalo da pokušava da spreči lak izlazak Velike Britanije zato što je “Sovjetski Savez bio taj koji je sprečavao ljude da odu”. Hantova analogija izazvala je kritike iz EU.

“Sovjetski Savez je imao zatvore i gulage, granice i zidove, nasilje prema gradjanima ; i susedima. EU se zalaže za slobodu i ljudska prava, napredak i mir. Život bez straha”, rekao je Tusk.

On je dodao da je kao Poljak živeo u sovjetskoj sferi uticaja polovinu svog života, tako da zna o čemu priča.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar