NIŠTA OD VRAĆANJA VLASNICIMA: Zagreb će u narednih 30 godina moći da izdaje srpsku imovinu

NIŠTA OD VRAĆANJA VLASNICIMA: Zagreb će u narednih 30 godina moći da izdaje srpsku imovinu

Foto: Nemanja Jovanović


Desetine turističkih objekata na hrvatskom primorju, ali i hiljade kvadrata poslovnog prostora širom ove zemlje, bar u naredne tri decenije neće biti vraćeni vlasnicima – srpskim firmama.

Naime, u Hrvatskom saboru je prošlog petka, posle nekoliko meseci rasprave i uz protestovanje srpskih zastupnika, usvojen Zakon o upravljanju javnom imovinom koji omogućava da se ova imovina izda u zakup na čak trideset godina, piše Politika.

Reč je, inače, o imovini na koju se odnosi Bečki sporazum o sukcesiji između bivših jugoslovenskih republika iz 2001. godine.

To praktično znači da njome ne bi smelo da se raspolaže mimo sporazuma među sukcesorima koji još nije postignut. Zagreb je, međutim, ovaj sporazum drugačije „pročitao”.

U Bečkom sporazumu o sukcesiji, čiji potpisnik je i Hrvatska, u Aneksu G stoji da sva imovinska prava moraju biti vraćena na dan 31. decembra 1990. godine. To je vreme u kome je najveći broj srpskih preduzeća imao u vlasništvu odmarališta, turističke objekte i poslovni prostor širom Hrvatske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar