NOVE TENZIJE U SKOPLJU POSLE NAJAVE PROMENE IMENA MAKEDONIJE: Mađarski premijer Viktor Orban podržao protivnike kompromisa sa Atinom

NOVE TENZIJE U SKOPLJU POSLE NAJAVE PROMENE IMENA MAKEDONIJE: Mađarski premijer Viktor Orban podržao protivnike kompromisa sa Atinom

foto: Printscreen youtube


Mađarska u Jugoistočnoj Evropi vodi aktivnu regionalnu politiku a šta god da je njen cilj, ona je u suprotnosti sa interesom Evropske unije, ocenjuje danas švajcarski Noje cirher cajtung.

Kako je preneo Dojče vele, list piše da je u sporu Atine i Skoplja oko imena, madjarski premijer Viktor Oban podržao u Makedoniji one snage koje odbacuju juče postignuti kompromis.

Orban se video-porukom obratio makedonskim nacionalistima.

“Nemojte se saviti pod pritiskom stranih sila”, poručio im je, navodi list i dodaje da su biznismeni iz Orbanovog okruženja nedavno kročili na medijsko tržište Makedonije.

Švajcarski list dodaje da pitanje imena nije samo od lokalnog značaja.

“Makedonija je jedna slaba, multietnička država u škakljivoj geopolitičkoj poziciji, a njena stabilnost je važna za čitav region. Integracija u NATO bi bila veliki korak ka učvršćenju njene državnosti i to Alijansa i želi”, navodi se.

Po oceni lista “šanse za kompromis su veće nego ikad” pošto je “u Skopljue od pre godinu dana na vlasti socijaldemokrata Zoran Zaev, koji je po stupanju na funkciju autoput koji vodi u Atinu preimenovao iz Aleksandar Veliki u Auto-put prijateljstva” dok je “u Atini za kormilom Aleksis Cipras, pragmatičar”.

NE PROPUSTITE:

RAZGOVOR TRAJAO SAMO DVA MINUTA: Predsednik Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) napustio sastanak sa premijerom Severne Makedonije!

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar