NOVI EPILOG AFERE TENK: Bivšoj makedonskoj ministarki policije šest robije


Krivični sud u Skoplju je danas bivšu ministarku unutrašnjih poslova Makedonije osudio na šest godina zatvora zbog nezakonite nabavke blindiranog “mercedesa”.

Luksuzni, blindirani “mercedes S 600 gard”, koji je bio želja Gruevskog,  kupljen je 2012. godine i plaćen skoro 600.000 evra.O toj nabavci se saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija, a sadašnja vlast, objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi “mercedes” kojeg bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Zbog opreme tog automobila slučaj je nazvan “Tenk”.

Ranije su osudjeni bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski i tadašnji pomoćnik u MUP Djoko Popovski, dok je je postupak za prvoptuženu, bivšu ministarku Jankulovsku, bio razdvojen jer je njena trudnoća bila rizična. Sudjenje je nastavljeno pošto se porodila krajem avgusta.

Po presudi, Jankulovska je kriva za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, jer je na podsticaj premijera Gruevskog podsticala svog pomoćnika Djoku Popovskog da protivzakonito kupi skupo vozilo.

“Vozilo je nabavljeno u nezakonitom postupku da bi bila ispunjena želja Nikole Gruevskog”, rekla je sudija Osnovnog suda “Skoplje 1” Dobrila Kacarska koja je vodila slučaj “Tenk” po prijavi Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Apelacioni sud u Skoplju je u petak, 5. oktobra, potvrdio Gruevskom kaznu od dve godine zatvora za nezakonitu nabavku “mercedesa”, dok je Popovskom delimično uvažio žalbu i zatvorsku kaznu skratio za dve godine, na četiri i po godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar