Region
15.10.2018. 15:45
R.E./Gardijan

ORBAN ZABRANIO BESKUĆNIKE: Oni koji se ne sklone sa ulice čeka robija ili prisilni rad

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Mađarskoj od danas stupila je na snagu zabrana beskućništva i spavanja na ulicama. Svako ko odluči da se bavi beskućništvo od danas će biti optužen za kršenje ustava, jer je mađarski parlament juna ove godine, na predlog desničarske vlade Viktorja Orbana prihvatio ustavni amandman, koji zabranjuje " stalni boravak na javnom mestu" i s tim pooštrio zakon iz 2013 godine koji je beskućništvo kažnjaao sa novčanom kaznom.

U ustavu je zapisana sad zabrana, na osnovu koje policija sa ulice ima pravo da uklone beskućnike i sruši njihova mesta privremenog boravka. U skladu sa novim pravilom one koje uhvate na ulici da se bave beskućništvom i koji odbiju da se presele u azile preti im prislni rad ili zatvor. Država će imati pravo i da im oduzme imovinu, ako je poseduju.

Vlada u Budimpešti, međutim naglašava, da je ova zabrana u korist kompletnog društva. Državni sekretar za socijalne poslove Attila Fulop, je rekao da je cilj ove zabrane da se osigura da beskućnika noću ne bude više na ulici i da ostali državljani neometano koriste javni prostor.

U Mađarskoj u azilima kojima upravlja država za beskućnike je bilo osigurano 11.000 mesta, a stručnjaci  kažu da u ovoj državi bez krova nad glavom živi najmanje 20.000 ljudi. Brojni beskućnici su kako navodi britanski Gardijan odlučili da radije ostanu na ulici, nego da odu u azile, gde su prema njihovim tvrdnjama uslovi loši i puni su vaški. Vlada u  Budimpešti saopštila je da će ojačati finansiranje i snabdevanje ovih azila za beskućnike.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve